Cuvântul Secretarului de Stat pentru Culte la deschiderea Săptămânii de Rugăciune

Preafericirea Voastră,

Excelenţa Voastră Nunţiu Apostolic,

Înaltpreasfinţiile şi Preasfinţiile Voastre,

Onorată adunare,

Mă bucură în mod deosebit invitaţia de a participa la deschiderea Săptămânii de Rugăciune. Ca secretar de stat pentru Culte nu am cum să nu apreciz în mod cu totul deosebit orice fel de manifestare comună a cultelor religioase din ţara noastră. Consider mai presus de orice ca fiind de maximă importanţă pentru societatea românească faptul că nu numai Biserica Ortodoxă Română, dar şi celelalte culte religioase consideră că apropiere interconfesională este în beneficiul tuturor cetăţenilor români.

Săptămâna de Rugăciune este nu doar un simbol al păcii interconfesionale din ţara noastră, ci şi expresia practică a ataşamentului cultelor religioase faţă de apărarea valorilor şi principiilor constituţionale, dintre care amintesc aici, în primul rând, libertatea religioasă.

O naţiune este puternică atunci când sunt îndeplinite cel puţin două condiţii. Prima ar fi ca statul să recunoască societăţii civile capacitatea ei de a se autoorganiza şi de a-şi gestiona singură menirea şi raţiunea de a fi. În acest sens, statul român a făcut nenumărate gesturi de reverenţă în faţa activităţii religios-morale, sociale, educaţionale, filantropice şi culturale a cultelor religioase.

Cea de-a doua condiţie, în opinia mea, e ca societatea civilă să-şi asume proiectele pe care singură şi le impune, răspunzând nevoilor continue de creare a binelui comun. În acest sens, sunt pe deplin recunoscător tuturor cultelor religioase din ţara noastră, care de-a lungul timpului s-au implicat în rezolvarea a numeroase nevoi sociale. Exemplul pe care cultele religioase îl dau societăţii în ansamblul ei, mai ales acum când Europa e frământată nu doar de o criză morală, ci mai ales din cauza extremismelor şi fundamentalismelor religioase, are putere înzecită atunci când cultele vorbesc pe un ton comun.

Cultele religioase, ca părţi ale societăţii civile, integrând, conform ultimului recensământ, 99,8 % din populaţia României nu sunt altceva decât asocieri libere ale cetăţenilor care-şi recunosc aceeaşi identitate şi trăire religioasă. Cultele religioase sunt astfel cea mai vie expresie a drepturilor constituţionale ale libertăţii religioase şi libertăţii de asociere. Este de datoria statului că observe că peste 99 % dintre cetăţeni au o voce comună şi să nu ignore această voce.

Vă doresc să aveţi parte de o săptămână fructuoasă nu doar sub raport spiritual. Sper ca această săptămână să contribuie la o şi mai apropiată cooperare interconfesională şi să nască, de ce nu, noi proiecte de colaborare.

Victor Opaschi

Secretar de Stat pentru Culte

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente