Cursuri de formare în proiectul „Alege şcoala!“

În perioada 6-10 octombrie, la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“ de la Mănăstirea Caraiman, judeţul Prahova, se desfăşoară cursuri de formare a persoanelor implicate în proiectul „Alege şcoala!“. În urma sesiunilor de formare şi pe baza unui examen cu probă scrisă şi practică, cei 106 cursanţi vor primi certificate de „lucrător de tineret“ recunoscute de Autoritatea Naţională de Calificări (ANC).

Persoanele care se califică ca „lucrători de tineret“ în zilele acestea la Mănăstirea Caraiman sunt implicate în proiectul „Alege şcoala!“, iar în perioada următoare vor furniza la nivelul celor 53 de centre ale proiectului, din toată ţara, programe de prevenţie şi corecţie a abandonului şcolar, facilitând prin dezvoltarea aptitudinilor tinerilor participarea acestora la viaţa comunităţii. Acest proiect se desfăşoară în regiunile de dezvoltare Vest, Sud-Vest Oltenia şi Nord-Vest!, pe parcursul a 18 luni (aprilie 2014 – octombrie 2015) şi este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa Prioritară 2, Domeniul Major de Intervenţie 2.2. „Cursurile urmăresc acreditarea pentru ocupaţia «lucrător de tineret» sau «consilier pentru tineret». Cei implicaţi în proiectul «Alege şcoala!» trebuie să lucreze cu tinerii şi să aplice modulurile din toolkit-ul creat în cadrul acestui proiect, un instrument care conţine o parte teoretică şi una practică, care va fi folosit pentru activităţile din centre. Sesiunile de formare sunt susţinute de trei experţi formatori din cadrul proiectului nostru, fiecare pe câte o regiune de dezvoltare, iar ele vor fi urmate de un număr de 36 de activităţi pe fiecare centru, care vor fi monitorizate şi vor constitui modul de intervenţie al nostru în viaţa copiilor pentru a-i schimba şi aduce mai aproape de şcoală şi de viitorul lor. Aceste activităţi se vor derula cu sprijinul preoţilor şi profesorilor pentru că în cadrul acestui proiect avem un parteneriat cu fiecare şcoală asociată centrului din teritoriu“, ne-a spus părintele Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege şcoala“.

Cursurile sunt susţinute la Mănăstirea Caraiman de pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, expert formator pentru regiunea Sud-Vest Oltenia, pr. dr. Sorin Lungoci, expert formator pentru regiunea Vest; pr. dr. Florin Stan, expert formator pentru regiunea Nord-Vest.

„În cadrul cursului pe care îl ţinem la Mănăstirea Caraiman, foarte importante sunt modulul care se referă la consiliere şi orientare pentru educaţie şi modulul care se referă la consiliere psihopedagogică nu numai pentru copii, dar şi pentru părinţi, având în vedere că familia este un factor esenţial în procesul educaţional. De asemenea, avem un modul care se referă la faptul că educaţia poate să aibă o şansă în ţara noastră atunci când avem un parteneriat între familie, comunitate şi şcoală, înţelegând prin acest parteneriat o coroborare a eforturilor noastre în a-i menţine pe copii în procesul educaţional. În formarea copilului şi a tânărului ni se pare important astăzi să vorbim de dezvoltarea durabilă, de protecţia mediului, precum şi de formarea spiritului antreprenorial“, ne-a spus pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente