Cursuri de duhovnicie în Arhiepiscopia Clujului

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului organizează cursuri de duhovnicie, sub forma unor colocvii cu tematică practică și formativă, ce vizează dialogul dintre tinerii preoți și duhovnicii monahi și mireni, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Prima serie din acest an va avea loc între 4 și 8 februarie la Mănăstirea Parva din județul Bistrița-Năsăud. Această sesiune este destinată în special preoților din protopopiatele Bistrița, Năsăud și Beclean. Vor participa 15 preoți, câte cinci din fiecare protopopiat, ce vor fi selectați de Arhiepiscopia Clujului, în funcție de anumite criterii, precum experiența și domeniul de activitate.

A doua sesiune de formare va avea loc în perioada 11-17 februarie la Mănăstirea Nicula și se va adresa preoților din protopopiatele județului Cluj.

„Unul dintre subiectele importante care se află pe agenda activităților misionare și pastorale ale arhiepiscopiei noastre la acest început de an este reluarea într-o primă sesiune a cursurilor de duhovnicie. Este bine știut că una din activitățile de mare importanță pentru formarea preoților și pentru buna lor misiune de păstori sufletești este organizarea acestor cursuri, care au devenit o bună tradiție a arhiepiscopiei noastre”, a precizat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Bogdan Ivanov.

Pregătirea continuă a clerului este o componentă importantă a Bisericii, iar cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, arhiepiscopia organizează aceste cursuri în două serii, după cum a mai spus consilierul cultural.

Tematică de actualitate

Tematica este construită pe marginea unor subiecte de mare importanță pastorală, precum: rolul duhovnicului în societate astăzi, condițiile spovedaniei, actualitatea canoanelor, pregătirea credincioșilor pentru spovedanie, raportul dintre spovedanie și împărtășanie.

În cele cinci zile de curs, preoții vor participa la întregul program liturgic al mănăstirii, vor susține meditații asupra subiectelor menționate și vor participa la discuțiile practice pe care le vor avea între ei și cu părinții duhovnici invitați.

La aceste întâlniri va fi prezent și IPS Mitropolit Andrei, iar printre duhovnicii și îndrumătorii invitați se numără arhim. Teofil Roman, eclesiarhul Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, pr. conf. Teofil Tia, duhovnicul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhim. Samuel Cristea de la Mănăstirea „Sfânta Elisabeta” din Cluj-Napoca, alături de alți duhovnici mireni și monahi invitați.

„În postura lui de duhovnic, preotul este medicul care trebuie să aline, să panseze și să vindece rănile sufletului cu tact, experiență și răbdare, asemenea doctorului care, prin discuțiile cu pacientul, reface anamneza bolii cu toate detaliile ei, spre o mai completă vindecare”, a mai spus pr. Bogdan Ivanov.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…