Curs despre siguranța pacientului la Centrul de îngrijiri paliative „Sf. Nectarie”

De Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, angajații Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Bucureștilor au participat la un curs susținut de trainer-ul Cristina Jitariu de la Școala Națională de Sănătate Publică și Management în Domeniul Sanitar.

Cristina Jitariu a explicat marți colectivului de la Centrul „Sfântul Nectarie” că „siguranța nu e doar o responsabilitate, ci o stare de spirit”.

Trainer-ul s-a axat în special pe evenimentele frecvente în îngrijirile paliative. Le-a vorbit despre probleme grave precum tentativa de sinucidere sau auto-mutilarea pacienților, dar și despre administrarea eronată a medicației, căderi din pat sau infecții.

Pentru evitarea evenimentelor de acest tip, Cristina Jitariu a recomandat: lucrul în echipă, comunicarea deschisă despre erori, introducerea de schimbări și îmbunătățiri, raportarea și analiza, răspunsul non-punitiv la erori.

Angajații Centrului de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Foto credit: Centrul „Sf. Nectarie”

Ziua Mondială de Siguranță a Pacientului a fost serbată anul acesta pentru prima dată. Această zi a fost stabilită de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cadrul celei de-a 72-a Adunări Generale.

Această decizie a fost luată în urma unui raport al OMS în care se menționează că evenimentele adverse asociate asistenței medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial.

Anual se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese.

Foto credit: Centrul „Sf. Nectarie” / Adriana Căruntu

Comentarii Facebook


Știri recente