Curs de muzică psaltică la Mănăstirea Văratec

La Mănăstirea Văratec din județul Neamț a avut loc miercuri, 6 februarie 2013, un curs de muzică psaltică susținut de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, și de prof. dr. Maria Alexandru de la Universitatea „Aristotelis” din Tesalonic, după cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Cursul s-a derulat cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la inițiativa stavroforei Iosefina Giosanu, stareța obștii de la Văratec, având susținerea arhim. Nichifor Horia, exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor. Expunerea a cuprins o parte teoretică și una practică, fiind precedată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul maicilor de la Văratec și de membrii Corului „Byzantion”, alături de părinții mănăstirilor Sihăstria, Petru Vodă și Bistrița, dirijați de Georgios Konstantinou. La cursuri, au participat, pe lângă monahiile de la Mănăstirea Văratec, maici de la Mănăstirea Agapia, de la Mănăstirea Dragomirna din județul Suceava și de la Mănăstirea Paltin – Petru Vodă. De asemenea, la curs au mai venit părinții de la mănăstirile Sihăstria, Petru Vodă și Bistrița. „Maica stareță Iosefina Giosanu a profitat de prezența la Iași a maestrului Georgios Konstantinou și a prof. dr. Maria Alexandru, care predau la cursurile de master ale Facultății de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte «George Enescu» din Iași. Astfel, cei doi profesori au susținut o parte din cursurile practice de interpretare a muzicii psaltice în incinta Mănăstirii Văratec. Au fost cursuri intensive în care s-a vorbit despre interpretarea muzicii psaltice, despre structuri ale glasurilor bisericești, despre tehnici de execuție ale stărilor glasurilor bisericești, făcându-se audiții cu psalți de renume din spațiul elen, pentru o mai bună studiere a acestor scări. S-au pus foarte multe întrebări cu privire la metode de predare a muzicii psaltice pentru începători și avansați. Au fost nelămuriri în ceea ce privește metoda de organizare a unui grup psaltic la strană, la repetiții sau într-un concert. În general, s-a observat un interes deosebit al celor 150 de monahi și monahii prezenți la curs. S-a pus problema continuării acestor cursuri și în alte așezări monahale din Arhiepiscopia Iașilor”, a spus prep. univ. Adrian Sîrbu, de la Facultatea de Compoziție, Muzicologie, Pedagogie Muzicală și Teatru din cadrul Universității de Arte „George Enescu” din Iași.

„Am avut parte de o întâlnire duhovnicească”

Viețuitorii din mănăstiri care au participat la curs au fost deosebit de încântați să afle lucruri noi referitoare la muzica bizantină de la maestrul Georgios Konstantinou și de la prof. dr. Maria Alexandru. „Am dorit ca acest curs să poată fi audiat de cât mai multe maici și părinți de la mănăstirile din județul Neamț și nu numai. A fost o zi binecuvântată în care am avut parte de o întâlnire duhovnicească. Mi-am dorit foarte mult să-i avem în mănăstirea noastră pe cei doi profesori, pentru că personal iubesc foarte mult muzica bizantină. Am descoperit foarte multe lucruri noi. Spunem că știm câteva lucruri elementare despre muzica bizantină, însă astăzi (n.r. miercuri) am constatat că ne situăm la un nivel destul de scăzut, mai ales când am văzut câte particularități noi trebuie învățate în psaltică. Participanții au fost încântați de ziua de astăzi (n.r. miercuri), fiind impresionați de tot ceea ce s-a predat. Nădăjduim să mai avem astfel de întâlniri pe această temă”, a mărturisit stavrofora Iosefina Giosanu.

Comentarii Facebook


Știri recente