Cum au ajuns 8500 de cărți de rugăciune în limba maternă la românii din Cernăuți și Herța

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a încheiat recent un proiect realizat în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) al Guvernului României, prin care 8500 de cărți de rugăciune în limba română au ajuns la românii din regiunile Cernăuți și Ținutul Herța.

Proiectul s-a desfășurat în perioada iulie – decembrie 2023, sub coordonarea părintelui Mihai Cobziuc, consilier eparhial la Biroul Relații cu Minorități al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Cartea de rugăciuni a fost tipărită la inițiativa Părintelui Arhiepiscop Calinic al Sucevei și Rădăuților.

Textul rugăciunilor alcătuite pentru nevoile concrete din viața omului, 112 creații imnografice, reprezintă un rod al ostenelilor Înaltpreasfinției Sale. Textul rugăciunilor clasice a fost revizuit și completat de ierarh în colaborare cu Părintele Profesor Mihai Vizitiu și Arhim. Paraschiv Dabija, Vicar Administrativ.

Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu” din Regiunea Cernăuți a ajutat la distribuirea cărților către parohiile și protopopiatele românești, către școlile cu predare în limba română din regiune și către catedra de Limbă Română a Universității Naționale „Yurii Fedkovici” din Cernăuți.

Proiectul, intitulat „Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești”, a fost lansat în cadrul a două evenimente:

  • Festivalul Internațional de Folclor autentic românesc Rapsod „Toadere Captari”, ediția a IV-a, organizat, la Filarmonica de Stat din Cernăuți, în 25 noiembrie 2023, de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Românești, condus de Iurie Levcic;
  • Festivalul Sărbătorilor și obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, organizat la Palatul Academic din Cernăuți de Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu”, organizație condusă de Vasile Bâcu.

La ambele evenimente a participat părintele consilier Mihai Cobziuc. Cel de al doilea a beneficiat și de participarea Irinei Loredana Stănculescu, Consul general al României la Cernăuți.

Arhiepiscopia le transmite mulțumiri tuturor celor care au contribuit la realizarea proiectului: reprezentanții DRP, echipa de la Centrul Eparhial, consulului Irina Loredana Stănculescu, Viceguvernatorului Iulia Hrițcu și reprezentanților asociațiilor românești din Ucraina.

„Acordul de parteneriat pe care îl avem semnat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni ne inspiră să continuăm, să concepem diverse proiecte pentru binele diasporei românești din Ucraina și din întreaga lume”, a declarat părintele consilier Mihai Cobziuc, citat de site-ul eparhial.

Părintele Consilier Eparhial Mihai Cobziuc alături de românii din Cernăuți, la finele anului 2023. Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, prin Biroul Relații cu Minorități, va continua să dezvolte proiectele «Păstrarea identității etnice, religioase și lingvistice a românilor din Ucraina», «Carte de rugăciune în dar, pentru suflete românești», precum și alte proiecte menite să sprijine unele comunități românești din Europa.”

Sursa foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente