Cum a ajuns Episcopia Română a Italiei să aibă aproape 500 de comunități în doar 16 ani

La 16 ani de la înființare, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei are în Peninsulă 478 de unități pastoral-misionare, dintre care 278 au statut de parohie. Comunitățile sunt slujite de 310 preoți și 25 diaconi. 62 de parohii au lăcașuri de cult în proprietate.

Înființarea episcopiei a fost aprobată în ultima sesiune sinodală prezidată patriarhul Teoctist, în iunie 2007, și a devenit efectivă prin înscăunarea episcopului chiriarh în data de 8 mai 2008. La momentul fondării, existau deja câteva zeci de parohii.

Prezență sporadică până în 90

Prima parohie ortodoxă română apare în Italia în anul 1975. Înainte de ’89 erau doar patru parohii în Italia. În 1990 au început să emigreze mai mulți români și așa s-au constituit încă patru parohii până în 1998.

Ulterior, prezența românilor a luat amploare. Mitropolia Europei Occidentale şi Meridionale a luat act de fenomen și l-a delegat, în 2004, pe episcopul vicar Siluan (actualul chiriarh) să se ocupe exclusiv de zona Italiei.

În 2004, comunitatea românească din Italia deja număra 34 de parohii. La început se acopereau regiuni mari: Lombardia avea un singur preot, apoi Piemonte alt preot, Puglia-Basilicata alt preot și Toscana alt preot.

Migrare masivă după integrarea în UE

În perioada de vicariat, s-au făcut eforturi pentru recunoașterea juridică a comunității, la nivel central. După 2008, odată cu înființarea Episcopiei, statul italian s-a raportat diferit la instituție și s-au făcut progrese importante pe diferite paliere.

Deja în 2008, am terminat anul cu 80 sau 90 de parohii. Și în 2011 erau 120 sau mai multe, își amintește PS Siluan într-un interviu acordat Basilica.ro.

După integrarea României în UE, numărul a crescut de la an la an ajungând la cele 478 de comunități, organizate, în prezent, în 26 de protopopiate. Aici se încadrează și cele opt mănăstiri din eparhie.

Activități diverse

Activităților pastoral-misionare și edilitare de la parohii s-au adăugat treptat lucrări caritabile, educaționale și de tineret. S-au înființat: Frăția Nepsis, a tinerilor ortodocși, San Lorenzo dei romeni ETS – asociația caritabilă a episcopiei, Centrul de Studii Teologice Sfântul Dionisie Exiguul (CDSE), Extensia de la Roma a Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” din București ș.a.

Episcopia Italiei a primit un sprijin important și constant de la Biserica Romano-Catolică. Majoritatea parohiilor noastre sunt găzduite în lăcașuri de cult catolice. S-au oferit clădiri sau terenuri, fie cu comodat gratuit pe 99 de ani, fie prin vânzare ș.a.

Momentul împlinirii celor 16 ani a fost marcat, miercuri, 8 mai, la Centrul Eparhial din Roma. Alături de Episcopul Siluan al Italiei și Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania s-au aflat reprezentanții ambasadelor României în Italia și pe lângă Sfântul Scaun, Ambasadorul Republicii Moldova, precum și Consulul General al României la Roma.

La ora actuală, aproximativ 1.200.000 români trăiesc în Italia.

Vezi și: În timp ce în țară se nasc tot mai puțini copii, familiile românești din diaspora devin tot mai numeroase

Foto credit: Episcopia Italiei


Știri recente