Culorile Ortodoxiei | Un album cu biserici din România a fost desemnat cea mai bună carte ilustrată la Moscova

Ceremonia de decernare a premiilor pentru cea de-a 12-a competiţie Luminarea prin carte adresată editurilor a avut loc joi, 2 noiembrie 2017, în Moscova. Unul din volumele premiate la această ediţie a fost Albumul Mitropoliei Ortodoxe a Poloniei intitulat Culorile Ortodoxiei. România, ce a obţinut locul I la categoria Cea mai bună carte ilustrată.

Concursul de anul acesta s-a desfăşurat în Sala Sergievski a celei mai mari biserici ortodoxe din Rusia: Catedrala Iisus Hristos Mântuitorul, informează orthodox.pl.

Competiţia este  organizată, cu binecuvântarea Patriarhului Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii, încă din anul 2005. Partenerii ediţiei curente au fost Biserica Ortodoxă Rusă şi Asociaţia Restek pentru expoziţii. De asemenea, concursul a fost susţinut şi de Agenţia Federală pentru presă şi mass-media a Guvernului rus.

Scopul principal al concursului este mediatizarea noilor publicații religioase, istorice, patriotice și turistice, precum și a literaturii religioase pentru copii și tineri, publicate în ultimul an.

La ceremonia de premiere au participat aproximativ 150 de persoane, printre care s-au aflat Mitropolitul Clement de Kaluga și Borovsk, preşedintele Consiliului pentru publicaţii al Patriarhiei Moscovei, reprezentanţi ai Asociaţiei Restek pentru expoziţii, ai Agenţiei Federale pentru presă şi mass-media a Guvernului rus, precum şi rectorul Universităţii de Stat pentru Arta Tipografică din Moscova.

Anul acesta, editurile au participat cu 150 de volume pentru 11 nominalizări. Dintre acestea, experţii au selectat mai mult de 50 publicaţii native şi străine. Marele Premiu al concursului i-a fost decernat lui Andrei Batalov pentru volumul Catedrala Acoperământul Maicii Domnului „pe şanţ”[1]. Istoriografia și iconografia arhitecturii.

Albumul Culorile Ortodoxiei. România, premiat cu locul I la categoria Cea mai bună carte ilustrată, a fost creat în colaborare cu orthphoto.net şi este al 5-lea album dintr-o serie de publicaţii care promovează frumuseţea şi diversitatea ortodoxiei în diferite colţuri ale lumii. Premiul a fost transmis, în numele editurii, Prof. Elena Fedukina, unul dintre traducătorii albumului.

Acesta este cel de-al 9-lea premiu obținut de Biserica Ortodoxă din Polonia în cei 8 ani de participare la această competiție.

Notă:

[1] Denumirea face referire la Catedrala Sfântul Vasile Blajinul din Moscova.

Comentarii Facebook


Știri recente

Factbox: Ortodoxia românească în Canada

De Ziua Canadei (1 iulie), prezentăm principalele date despre prezența ortodocșilor români în această țară. Peste o cincime din populația Canadei este sosită în această țară prin imigrație. La recensământul din 2016, aproape un sfert…