Cu ocazia Zilelor europene ale patrimoniului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei și Muzeul icoanei și al cărții vechi (Museikon) au organizat luni un eveniment de prezentare a rutei culturale „Drumul Icoanei”.
Acest drum a fost recunoscut de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) în anul 2020 ca fiind rută cultural-artistică.
Drumul Icoanei a fost parcurs oficial de peste 50 de persoane, reprezentanți ai Arhiepiscopiei Alba Iuliei, Muzeului „Museikon”, Consiliului Județean Alba, Direcției Județene pentru Cultură Alba și ai altor instituții locale.
„Această zi ne-a oferit ocazia de a descoperi, pe lângă monumentele istorice, și patrimoniul cultural mai puțin cunoscut de către publicul larg”, menționează Pr. Virgil Bolea, inspector eparhial la sectorul restaurare și conservare patrimoniu bisericesc.
Ruta are punctul de plecare la Museikon și continuă spre Catedrala Încoronării apoi la primele biserici românești din afara zidurilor cetății: Maieri și Lipoveni.
„Am vizitat, de asemenea, și Biserica Intrarea în biserică a Maicii Domnului din Teiuș. În periplul nostru, am poposit și la Expoziția Etnografică din Stremț, reconstituirea unei case țărănești tradiționale neputând fi imaginată fără icoane. De asemenea, am continuat vizita la biserica Intrarea în Biserică de la Geoagiu de Sus, după care ne-am oprit pentru o vreme într-un loc de o frumusețe și simțire aparte, Mănăstirea Râmeț”, mai menționează părintele.
Reprezentanții autorităților locale și ai eparhiei și-au manifestat dorința de a extinde acest drum cultural de la Mănăstirea Râmeț spre Mănăstirea Ponor și apoi spre Mănăstirea Sub Piatră.
Foto credit: Arhiepiscopia Alba Iuliei