Cu ce rămânem după Sărbătoarea Sfântului Dimitrie 2019?

S-a umplut din nou Dealul Patriarhiei cu mii de chipuri mai tinere sau ridate, mai înfrigurate și ostenite de așteptare sau mai liniștite și mângâiate de soarele tomnatec, însă după acest hram rămâne o imagine profundă care uimește și dă speranță.

Două lucruri formează această perspectivă care poate fi ușor sesizată sau la fel de ușor pierdută din vedere: comuniunea românilor în jurul celor sfinte și profunzimea respectului lor pentru sat.

Comuniunea

Românii s-au reunit timp de cinci zile la Catedrala Patriarhală într-o comuniune de bucurie și sfințenie peste timp și peste granițe.

Sfântul Dionisie a trecut Prutul împreună cu clerici și credincioși din Mitropolia Chișinăului (Patriarhia Rusă) și din Mitropolia Basarabiei (Patriarhia Română).

Au venit în capitală argeșenii împreună cu „Sfântulița”, dar și români din toată țara și din diaspora.

Comuniunea aceasta a depășit și granița morții pentru că, așa cum a sesizat Arhiepiscopul Calinic, pe Colina Bucuriei s-au întâlnit „Biserica luptătoare, prin cler și popor, și Biserica triumfătoare, prin sfinții lui Dumnezeu”.

Preoți, diaconi, asociații de tineret, voluntari și autorități bucureștene s-au solidarizat ca la un semn pentru a fi gazde bune oaspeților Sfântului Dimitrie.

Satul

În semn de omagiu pentru satul românesc toți cei trei sfinți prezenți la final de octombrie pe Dealul Patriarhiei au venit, cum a precizat Patriarhul Daniel, „din lumea satului, acolo unde se cultivau virtuțile cele mai folositoare”.

Alte mii de oameni ai satului românesc au privegheat ore în șir cu bune și cu rele pentru a cinsti cum se cuvine treimea de sfinți.

Între acești reprezentanți s-au numărat și tinerii din Corul Parohiei Irești care au demonstrat cu tărie că satul românesc ascunde încă resurse de succes.

Icoana

Așa cum sătenii se adunau odinioară în jurul preotului și bisericii, români de peste tot s-au strâns cu sfinții lor în jurul Patriarhului și Catedralei pe 27 octombrie.

Rămâne așadar, după Sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, imaginea profundă, o icoană a pelerinajului din acest an în care Dealul Patriarhiei a devenit un sat simbolic în mijlocul Capitalei.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente