Cu ce gânduri au urcat pelerinii „Taborul românesc”

An de an, mii de turişti din întreaga ţară şi din străinătate vin, de ziua Schimbării la Faţă a Mântuitorului, la hramul mănăstirii şi al Muntelui Ceahlău, să se reculeagă sufletește și să admire frumuseţea fără seamăn a acestui masiv care ascunde, mai înainte de legende, minuni ale naturii. În acest an, printre cei 1000 de credincioși prezenți, s-au numărat copii, tineri, oameni în toată puterea sau vârstnici, veniți din mai toate colțurile țării, potrivit mmb.ro.

Cea mai vârstnică persoană care a urcat la hramul Mănăstirii Ceahlău în acest an a fost mătușa Agripina din județul Neamț (80 ani), care a urcat pentru prima oară „Taborul românesc”: „Nu a fost foarte greu să ajung la Mănăstirea Schimbarea la Față de pe Muntele Ceahlău; e o singură cărare pe care merge toată lumea, nu ai cum să te rătăcești. Am venit pentru prima oară, la îndemnul unor persoane mai tinere. A meritat să urc până aici: m-am rugat pentru sănătate și pentru liniștea țării, dar și pentru anii pe care cu mila Domnului îi voi duce de acum înainte. Dacă voi mai trăi, sper să mai ajung la această mănăstire și anul viitor”.

Ovidiu Potârcă din Roman, în vârstă de 59 de ani, a urcat și a coborât Muntele Ceahlău de două ori în aceste zile: „Dorința de a participa la hramul Mănăstirii Ceahlău este mai veche. Am urcat și am coborât Muntele Ceahlău de două ori în aceste zile: în ajunul sărbătorii Schimbării la Față și astăzi, în ziua hramului. Noaptea mi-am petrecut-o în mașină, în zona poienii Stănile, într-o zonă superbă, în mijlocul naturii. Sunt foarte bucuros în aceste momente din două motive: în primul rând pentru partea duhovnicească, sufletească, fiindcă am participat la o Sfântă Liturghie în care am simțit că Mântuitorul Hristos a fost în mijlocul nostru, iar în al doilea rând pentru sentimentul unic pe care îl ai atunci când urci un munte sfânt”.

Zeci de tineri din Arhiepiscopia Iaşilor au pornit în pelerinaj, pe jos, la sărbătorile nemţene. Unul dintre aceștia a fost Artemie Itxari: „Am venit pe Muntele Ceahlău pentru măreția sărbătorii din această zi – așa cum Mântuitorul Hristos s-a schimbat la față pe un munte, m-am gândit că ar fi bine să schimb și eu firescul vieții cotidiene și să fac ceva mai mult pentru suflet. Dormitul în cort a fost o experiență foarte interesantă, iar la slujbele oficiate, așa cum este oarecum normal având în vedere altitudinea la care este situată mănăstirea, l-am simțit pe Dumnezeu foarte aproape”.

De la hramul Ceahlăului nu au lipsit nici copiii. Dănuț, în vârstă de 12 ani, a venit din Roznov împreună cu părintele paroh Vasile Țoc: „Am ajuns în seara dinanintea sărbătorii și am dormit într-una din camerele mănăstirii. Urcușul a fost lung și obositor, dar a fost și frumos, întrucât am călătorit cu părintele nostru paroh și cu alții copii de aceeași vârstă cu mine”.

Comentarii Facebook


Știri recente