Ctitorul de eparhii, Episcopul Emilian Birdaş a fost evocat la Caransebeş

Episcopul Emilian Birdaş a fost pomenit în zilele de 22 şi 23 noiembrie, la Caransebeş, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa.  Numele ierarhului este legat de reînfiinţarea Episcopiilor Alba Iuliei (1975) şi Caransebeş (1994).

Pentru activitatea sa a fost numit „ctitorul de eparhii”.

„Emilian episcopul a fost părintele nostru duhovnicesc, a fost și va rămâne un model de slujire și de apărare a bisericii strămoșești. Nu a precupețit nici un efort, toată energia sa și toată puterea lăuntrică a pus-o în slujba Bisericii celei una, sfântă, sobornicească și apostolească. Chiar dacă a avut o vârstă înaintată și-a dorit din tot sufletul să pună început bun și acestei Eparhii din Banatul de Munte, o eparhie răstignită de regimul comunist și înviată prin înscăunarea episcopului Emilian în august 1994. Acest vrednic episcop a ars pentru Biserica lui Hristos”, a spus Preasfinţitul Părinte Lucian.

Restauratorul Episcopiei Caransebeșului, vrednicul de pomenire Emilian Birdaș, își doarme somnul de veci în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, necropola episcopilor Caransebeșului. Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Sfânta Liturghie oficiată marţi în Catedrala din municipiu a fost prezidată de Mitropolitul Laurenţiu al Ardealului. Au coliturghisit Mitropolitul Andrei al Clujului, Mitropolitul Ioan al Banatului,  Episcopul Lucian al Caransebeșului şi Episcopul Emilian Crişanul.

După liturghie şi parastas, a fost prezentată medalia comemorativă „Emilian Birdaș – un secol de la naștere (1921-2021) și 25 de ani de la trecerea la cele veșnice (1996-2021)”.

A fost vernisată și expoziția foto-documentară „Episcopul Emilian Birdaș – omul și arhiereul” la Colecția muzeală „Episcop Elie Miron Cristea” la Centrul eparhial. Ierarhii au vizitat apoi mormântul episcopului Emilian de la Biserica Sf. Ioan, unde au oficiat o slujbă de pomenire.

Manifestările organizate de Episcopia Caransebeșului cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte s-au desfășurat în perioada 22 noiembrie – 23 noiembrie, sub genericul „Un secol de la nașterea episcopului Emilian Birdaș 23 noiembrie 1921 – 23 noiembrie 2021”.

Foto credit: Episcopia Caransebeşului

Comentarii Facebook


Știri recente