Ctitoriile brâncoveneşti evocate la Simpozionul Monumentul – Tradiţie şi Viitor

La Iaşi a debutat ieri cea de-a XVI-a ediţie a Simpozionului internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor“. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a adresat un cuvânt celor prezenţi, informează Ziarul Lumina.

Muzeul Unirii din Iaşi găzduieşte, în perioada 9-12 octombrie 2014, cea de-a XVI-a ediţie a Simpozionului internaţional „Monumentul – Tradiţie şi Viitor“. Deschiderea oficială a manifestării a avut loc cu binecuvântarea şi în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Pentru început, dr. Lăcrămioara Stratulat, directorul general al Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, a adresat un cuvânt de bun venit celor prezenţi. Dr. Lăcrămioara Stratulat a menţionat că, la simpozionul organizat în Muzeul Unirii, de 16 ani se caută soluţii pentru clădirile de patrimoniu, care sunt „identitatea poporului nostru“. A urmat cuvântul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, care a apreciat că organizarea unei noi ediţii a Simpozionului „Monumentul – Tradiţie şi Viitor“ este „semnul unei constanţe şi al unei maturităţi exemplare“. „Anul acesta, am sesizat că veţi acorda o atenţie specială ctitoriilor brâncoveneşti“, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan, care a identificat apoi trei înţelesuri din viaţa Sfântului Constantin Brâncoveanu. „Sfântul Constantin Brâncoveanu a adus prin colaboratorii săi o contribuţie esenţială, chiar dacă au fost vremuri grele, cu războaie şi multe neajunsuri“, a subliniat IPS Părinte Teofan. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oferit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei“ istoricului Mihai Dimitrie Sturdza, ca „semn al preţuirii pentru lucrarea domniei sale şi pentru promovarea culturii creştine“.

Istoricul Mihai Dimitrie Sturza a mulţumit Înaltpreasfinţitului Teofan pentru distincţia oferită ca urmare a recunoaşterii „unor merite şi a unor osteneli pentru a aprofunda ştiinţa istoriei“. Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a oferit, de asemenea, istoricului Mihai Dimitrie Sturdza o diplomă de excelenţă „pentru contribuţia la valorizarea istoriei şi patrimoniului românesc“. Simpozionul a continuat cu alocuţiunile reprezentanţilor instituţiilor implicate în organizare, apoi au început lucrările propriu-zise.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…