Crucea de pe Caraiman arată că eroismul românilor este fundamentat pe credință, spune IPS Nifon

Părintele Mitropolit Nifon a oficiat luni, delegat de Părintele Patriarh Daniel, slujba de resfințire a Crucii de pe Caraiman. Ierarhul a declarat că forma de cruce a monumentului dă mărturie despre valorile neamului nostru: credința puternică, speranța și încrederea noastră în Dumnezeu sunt fundamentele curajului și hotărârii tuturor eroilor noștri.

„Având credința străbună în suflete, cu sfânta cruce la gât, pe toate câmpurile de bătălie, cu vitejie și cu speranță, soldații români au mărturisit în Duh de jertfă contemporanilor lor și lumii întregi, că nu poți călca în picioare demnitatea unui neam de voievozi, că nu poți ține în sclavia niciunei ideologii sau puteri străine pe aceia care au dat lumii pilde îndestulate de curaj, statornicie și profundă spiritualitate”, a mai afirmat părintele mitropolit la eveniment.

„Dacă sfinții sintetizează chintesența identității noastre religioase, eroii o realizează pe cea națională, reamintindu-ne mereu cine suntem și ce datorie avem față de înaintașii și urmașii noștri”, a adăugat ierarhul.

La eveniment au mai participat Nicolae Ciucă, Ministrul Apărării Naționale, și batalioanele de vânători de munte ale Armatei Române, păstrători ai tradiției eroilor care au apărat Valea Prahovei.

Ministerul Apărării Naționale a finalizat cu opt luni înainte de termen restaurarea monumentului din Masivul Caraiman al Munților Bucegi.

„Crucea comemorativă a eroilor români din Primul Război Mondial” este cea mai înaltă din lume amplasată pe un vârf montan. Are înălţimea de 39,3 metri (din care 8,35 metri are soclul) şi o deschidere a braţelor orizontale de circa 15 metri.

Construcția a fost iniţiată de Regele Ferdinand I şi Regina Maria ca omagiu adus eroilor care şi-au jertfit viaţa în Războiul de Reîntregire. Vârful pe care se găsește are altitudinea de 2.291 m. Nu este cel mai înalt din Masivul Caraiman, dar asigură cea mai mare vizibilitate.

Vezi și:

Foto credit: Captură de ecran

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…