Crucea de pe Caraiman: 95 de ani de la sfințirea celei mai înalte cruci din lume amplasată pe un vârf montan

Monumentul Eroilor amplasat pe Vârful Caraiman din Munții Bucegi a împlinit 95 de ani de la sfințire pe 14 septembrie. Crucea de aproape 40 de metri înălțime a intrat în cartea recordurilor ca fiind cea mai înaltă cruce din lume amplasată pe un vârf montan.

Lucrarea metalică a fost ridicată între anii 1926 şi 1928 la inițiativa și cu sprijinul Reginei Maria şi Regelui Ferdinand I al României. Proiectul ansamblului a fost realizat de arhitecţii români George Cristinel şi Constantin Procopiu.

Monumentul are o înălţime totală de circa 39,3 metri, din care 8,35 metri reprezintă soclul, şi o deschidere a braţului orizontal de aproximativ 15 metri, conform Agerpres.

Crucea propriu-zisă este executată din profile de oţel. Iniţial, aceasta a fost introdusă direct în stâncă, însă în anul 1930, la doi ani după sfinţire, structura metalică a fost încastrată în soclul din beton armat placat cu piatră.

Monumentul este iluminat de 120 de becuri care au fost alimentate de un generator la început, ca ulterior să fie racordate la sistemul electric național și la rețeaua electrică a Stațiunii montane Bușteni.

În prezent, Crucea este iluminată în fiecare seară, fiind vizibilă de la zeci de kilometri de pe Valea Prahovei.

Crucea de pe Caraiman a fost ridicată sub coordonarea societății „Cultul Eroilor”, la construirea ei au participat voluntari, elevi şi studenţii, precum şi al locuitorilor din zonă.

În decursul timpului, monumentul de pe Caraiman a fost îngrijit de Ministerul Apărării Naționale.

În soclul monumentului a fost amenajată o galerie și mai multe bazine pentru colectarea apei pluviale.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Comentarii Facebook


Știri recente