Cruce monument înaltă de 18 de metri, inaugurată în Maramureş

Episcopul Iustin al Maramureşului a binecuvântat săptămâna aceasta crucea monument de pe Dealul Grui din Săliştea de Sus.

Înaltă de 18,5 metri, crucea este vizibilă de pe drumul judeţean care străbate oraşul, iar în scurt timp va fi iluminată electric.

Crucea a fost construită la iniţiativa unui credincios din comunitatea parohială, Simion Gaga, care a suportat contravaloarea părţii metalice.

Astfel de monumente religioase există în majoritatea zonele ţării, evidenţiind evlavia românilor faţă de semnul biruinţei Vieţii asupra morţii.

Crucea de pe Caraiman

Crucea Eroilor Neamului a fost construită între anii 1926-1928, pentru a cinsti memoria eroilor ceferiști căzuți la datorie în Primul Război Mondial, în luptele împotriva armatelor Puterilor Centrale.

Crucea de 39,3 metri a fost înălțată la inițiativa Reginei Maria și a Regelui Ferdinand I al României, cu scopul de a fi văzută de la o distanță cât mai mare.

Crucea de pe Caraiman se afla la o altitudine de 2291 de metri.

Crucea Eroilor de pe Muntele Mic

Crucea Eroilor de pe Muntele Mic este un monument comemorativ al eroilor bănățeni care au căzut în Primul Război Mondial. A fost construit în anul 1936 și refăcut în perioada 2001-2004.

Crucea aflată la altitudinea de 1670 metri este structurată din oțel laminat și are o înălțime de 27 metri.

Crucea de pe Dealul Guşteriţei, Sibiu

În anul 2007 Mitropolitul Ardealului a sfinţit pe Dealul Guşteriţei o cruce de oţel construită în amintirea eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Crucea are o înălţime de 17 metri.

Cea mai mare cruce din ţară, la Iaşi

Patriarhul Daniel a sfinţit în 2006, pe Dealul Păun din apropierea Iaşului, cea mai mare cruce metalică din România.

Înaltă de 40 de metri şi cântărind aproximativ şase tone, crucea este luminată de peste 100 de becuri şi serveşte drept emiţător pentru Radio Trinitas.

După ridicarea acesteia, una dintre cele şapte coline din jurul Iaşilor poartă numele de Colina Crucii.

Foto credit: Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente