Cruce-monument în memoria deportaţilor din Drepcăuţi

Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, a oficiat luni, 6 iulie 2015, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, o slujbă de sfinţire a unei cruci-monument, ridicată în satul Drepcăuţi, raionul Briceni din Republica Moldova, în memoria victimelor represiunilor regimului totalitar comunist, informează Biroul de presă al Mitropoliei Basarabiei.

Crucea-monument a fost înălţată prin strădania domnului Mihai Moroşanu şi a surorii sale, Serafima Moroşanu, originari din satul Drepcăuţi, supravieţuitori ai deportărilor regimului comunist din anul 1949. Pe părţile laterale ale soclului au fost înscrise numele tuturor celor deportaţi din Drepcăuţi. În cuvântul rostit la finalul slujbei, Preasfinţia Sa a adus un omagiu celor care au avut de suferit de pe urma deportărilor, menţionând că „regimul comunist i-a deportat pe gospodari în Siberia pentru că vedea în ei un obstacol în calea realizării colectivizării, o acţiune economico-agrară, care în timp s-a dovedit a fi una falimentară. În Siberia au fost duşi şi mulţi preoţi pentru faptul că ei au fost activi în Mitropolia Basarabiei. De aceea, poetul Grigore Vieru, în una dintre poeziile sale, spune că Însuşi Dumnezeu a fost deportat odată cu credincioşii. Cei străini au încercat să deporteze şi credinţa, dar nu au reuşit. Dezastrul moral din societate este în legătură directă cu această deportare”, a spus Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei.

Prea­sfinţia Sa i-a înmânat domnului Moroşanu, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Petru, Distincţia mitropolitană „Crucea Mitropoliei Basarabiei pentru mireni”.

Comentarii Facebook


Știri recente