„Crezând, zămislim pe Cuvântul lui Dumnezeu în inimile noastre”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților în Pastorala de Crăciun din acest an.
Epistola adresată credincioșilor este înalt teologică și se concentrează pe tema tainei ascunse în Întruparea Cuvântului lui Dumnezeu.
„Taina unirii celor două firi în Ipostasul unic al Cuvântului, fără alterarea niciunei firi, se explică prin faptul că firea omenească, departe de a fi micșorată în însușirile ei de către firea dumnezeiască, este consolidată în ea însăși sau întărită și desăvârșită în întregime”, explică ierarhul.
„Fiul lui Dumnezeu, Cel Ce este peste toate (Romani 9, 5), a venit pe pământ ca să-l rezidească și să-l înnoiască pe om (Tit 3, 5) prin prezența Sa, ca Cel Care nu este contrar făpturii Sale, cu toate că omul a căzut în păcat, ci continuă să-Și iubească creația, care nu este potrivnică lui Dumnezeu, grație sinergiei dintre om și Dumnezeu.”
„Ființial, Hristos a luat trup din Sfânta Născătoare de Dumnezeu ca o mică pârgă din frământătura firii noastre, pe care a unit-o cu dumnezeirea Sa în chip neamestecat, zidind-o pe aceasta ca templu sfânt Sieși. Aceasta este unirea negrăită și nunta de taină a lui Dumnezeu”, continuă părintele arhiepiscop.
„Și precum S-a zămislit Dumnezeu, Cuvântul Tatălui, în pântecele Fecioarei, spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan în prima epistolă sobornicească, tot așa Cuvântul Se află în noi ca o sămânță (1 Ioan 3, 9).”
„Numai că noi Îl zămislim pe El nu în chip trupesc, cum L-a zămislit Fecioara și Născătoarea de Dumnezeu, ci ființial, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care zice: «Dumnezeu, Care a zis: Strălucească din întuneric lumina – El a strălucit în inimile noastre, ca să strălucească cunoștința slavei lui Dumnezeu pe fața lui Hristos. Și avem comoara aceasta în vase de lut ca să se învedereze că puterea covârșitoare este a lui Dumnezeu, și nu de la noi» (2 Corinteni 4, 6-7).”
„Astfel, Dumnezeu Cuvântul a luat de la noi trupul pe care nu-L avea după fire, pentru ca cei ce-L vor cunoaște și vor crede în El, prin puterea și slava Sa, să fie făcuți, spune Sfântul Apostol Petru în a doua epistolă sobornicească, «părtași dumnezeieștii firi» (2 Petru 1, 3-4), redevenind astfel fii ai lui Dumnezeu după har”, adaugă Înaltpreasfinția Sa.
„Și precum pe Maica Domnului, fiindcă era neprihănită, nu a topit-o focul dumnezeirii, nici pe noi nu ne va topi, dacă vom avea inimile curate și neprihănite; mai mult, se va face în noi rouă din cer, izvor de apă și râu de viață nemuritoare”, adaugă ierarhul.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților își încheie pastorala mulțumindu-le tuturor celor care au susținut și în anul 2022 construirea Catedralei Mântuirii Neamului, evenimentele legate de Anul Jubileu în eparhie și proiectele de mai mică anvergură ale parohiilor și ale eparhiei.
De asemenea, arhiepiscopul le mai mulțumește credincioșilor din eparhie și pentru dragostea plină de bunăvoință cu care i-au susținut pe refugiați.
Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews