„Creștinismul nu are voie să jignească ori rănească pe cel pe care îl socotește în afara normei sale morale, dar nici să admită drept moral imoralitatea”, atenţionează Preotul Constantin Necula

Într-un interviu acordat jurnaliştilor din Bulgaria, Părintele Constantin Necula, preot şi conferenţiar al Facultăţii de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu, abordează subiecte de mare actualitate, dezbătute în mass-media. ‘Creștinismul nu are voie să-și piardă blândețea și cumințenia, nu are voie să jignească ori rănească pe cel pe care îl socotește în afara normei sale morale, dar nici să admită drept moral imoralitatea’.

Materialul media a fost publicat pe tribuna.ro şi preluat de pe portalul pravoslavie.bg.

Răspunzând întrebării privitoare la teama de responsabilitatea preoţiei, Părintele Necula afirmă că încă are o frică de această responsabilitate şi ‘nici facultatea și nici studiile ulterioare’ nu-i dau curaj.

‘Eu simt că singurul izvor de curaj rămâne Sfânta Liturghie, dragostea duhovnicului pentru mântuirea mea și iubirea familiei, mici și mari deopotrivă. Ce pot spune este că pe măsura responsabilității simt și creșterea puterii Harului Mântuitorului în viața mea’.

Următoarea întrebare a vizat libertatea în Biserică. Încă de la începutul oferirii răspunsului său, preotul iubit de tineri explică faptul că ‘libertatea este darul lui Dumnezeu’, iar ‘ce primesc tinerii din partea lumii sunt mici exerciții de admirație a unor libertăți limitate’.

Tot în acest context, el precizează că ‘nicio libertate adevărată nu există fără reguli. Libertatea propusă de Mântuitorul Hristos are regulile cele mai alese din lume: Fericirile! (Matei 5:2-12; Luca 6:20-23)’.

Mai departe, pentru că ne apropiem de perioada Postului Mare, jurnaliştii bulgari i-au cerut să explice sensul şi scopul ascezei ortodoxe, cât şi prin ce se diferenţiază aceasta de celelalte învăţături spirituale.

‘Noi postim’, spune părintele Necula, ‘ca să ne împărtășim cu Trupul și Sângele lui Hristos, cu viață. De aceea, postul nu e mortificare și atât, nu este diureză ori cură de slăbire, nu este departamentul dietetic al spitalului lumii’.

În dezvoltarea răspunsului, preotul Necula valorifică exerciţiul unui psihiatru american. Acesta îi îndemna pe pacienţi să deseneze o linie pe o coală de hârtie şi le propunea să-şi imagineze că un capăt reprezintă nașterea, iar celălalt moartea persoanei respective. Apoi, le solicita să pună un semn în locul unde consideră că se află şi să mediteze puţin la acel grafic.

‘Poate că pentru unii creștinismul este o simplă ecuație în care câștigă mereu. Pentru Ortodoxie, mântuirea este o permanentă luptă cu sine, cu neputințele, încurajat mereu de Harul lui Dumnezeu. La început de post, să desenăm o linie. Să punem punctul cam pe unde suntem, e o chestiune de curaj și de asumare a libertății. Asta înseamnă să postești. Să înțelegi pe unde mai ești ca om…’, insistă renumitul preot.

Cu privire la discuţiile din spaţiul public ce vizează LGBT, conferenţiarul reaminteşte că acțiunea Coaliției pentru Familie ce are drept scop definirea familiei ca fiind căsătoria dintre un bărbat şi femeie se află în curs de desfăşurare şi reclamă faptul că această comunitate LGBT este promovată în mod excesiv.

În acest sens, jurnaliştii bulgari aduc în atenţie şi reclamaţia LGBT cum că poziţia creştinilor  este ‘retrogradă, din epoca medievală, intolerantă’, chiar ‘lipsită de iubire faţă de aproapele nostru’.

Părintele Necula răspunde că ‘iubirea propusă de LGBT nu poate fi cuantificată în morala creștină, o spun cu toată seriozitatea. Iubirea despre care vorbește Hristos nu are legătură cu păcatul, cu ruperea omului de voia lui Dumnezeu’.

‘În România, ca și oriunde în lume, oamenii sunt răi sau buni, atenți și neatenți, dar aroganța perfidă prin care creștinii sunt tratați ca fiind retardați, doar pentru că nu acceptă homosexualitatea, aruncați la leii din arena media doar pentru că nu acceptă distrugerea moralei familiei dovedește cam ce ne așteaptă dinaintea unor astfel de dictaturi ideologice. Creștinismul nu are voie să-și piardă blândețea și cumințenia, nu are voie să jignească ori rănească pe cel pe care îl socotește în afara normei sale morale, dar nici să admită drept moral imoralitatea, cultura gestului anti-Evanghelie’, subliniază Constantin Necula.

Spre finalul interviului, părintele Necula a fost rugat să prezinte ce accentuează în direcţia formării studenţilor săi.

‘Țin să-i învăț pe tinerii mei colegi că viața în Hristos este ținta vieții creștine, o viață care are nevoie să crească și sufletește și intelectual. Creștinul are în cultura sa o structură de aristocrat cultural, academic. Mai nou căutăm soluții pastorale, citim cărți incitante pentru rigoarea informației, trăim o studenție legată de Bibliotecă și Catedrală’, menţionează conferenţiarul.

Foto Credit: adevărul.ro

Comentarii Facebook


Știri recente