Creștinismul, cea mai persecutată religie a lumii

Reprezentanța Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene a publicat câteva concluzii pe marginea Raportului asupra libertății religioase întocmit de organizația internațională „Aid to the Church in Need” (ACN), prezentat la Bruxelles la finalul anului trecut, în cadrul unui eveniment găzduit de Parlamentul European. Potrivit acestui raport, creștinismul continuă să fie cea mai persecutată religie a lumii.

Raportul ACN oferă o perspectivă de ansamblu asupra nivelului de libertate religioasă în peste 250 de țări din întreaga lume. Atenția autorilor a fost focusată asupra tuturor minorităților religioase din aceste state și a măsurii în care acestora le este permisă manifestarea liberă a credinței lor. „Avem nevoie de o înțelegere completă a libertății religioase, iar nu de una minimalistă, iar o astfel de înțelegere presupune cel puțin cinci niveluri, însoțite adesea de foarte importante precizări. În primul rând, este vorba despre libertatea de manifestare în public a credinței, iar nu de a o practica exclusiv în sfera vieții private. Apoi, este vorba de dreptul comunităților religioase de a se organiza în mod liber, fără nici un amestec din partea statului. De exemplu, cultele trebuie să se bucure de libertatea de a-și numi slujitorii potrivit propriilor criterii. În al treilea rând, orice persoană trebuie să se bucure de libertatea de a se converti de la o credință religioasă la alta sau la nici una. În al patrulea rând, orice comunități religioase trebuie să se bucure de libertatea desfășurării cultului propriu, iar aceasta include dreptul de a construi lăcașuri de cult. În fine, trebuie asigurată libertatea nu doar de a-i catehiza pe propriii membri, ci și de a-și prezenta credința în fața celor din afara comunității, de a face misiune”, a precizat Peter Sefton-Williams, șeful echipei de redactare a raportului.

Principala descoperire a raportului ACN constă în identificarea unei ușoare tendințe de ameliorare a situației la nivelul legislației, dublată însă de o ceva mai accentuată înrăutățire pe teren. Cu alte cuvinte, în multe părți ale lumii, opinia publică a început să fie mai mult conștientă de importanța asigurării libertății religioase tuturor cetățenilor, iar subiectul a fost mai des în atenția mass-media. În consecință, multe parlamente au făcut pași importanți în elaborarea și adoptarea unei legislații îmbunătățite în această privință. De asemenea, mai ales în lumea arabă, a crescut numărul de consilii interreligioase care îi aduc laolaltă pe liderii religioși ai comunităților prezente în respectivele state. Pe de altă parte însă, în realitate, mai ales acolo unde nerespectarea libertății religioase era deja o problemă, situația s-a înrăutățit sensibil pe parcursul ultimelor 12 luni. De cele mai multe ori, această evoluție s-a concretizat în acte de violență și persecuție, și tot de cele mai multe ori victimele au fost din rândul comunităților creștine. Deși autorii raportului nu indică un număr exact, Sefton-Williams a făcut referire la o cifră propusă de Vatican la începutul acestui an, indicând că aproximativ 200 milioane de creștini din întreaga lume suferă diferite forme de violență din cauza credinței lor.

O altă evoluție îngrijorătoare semnalată în cadrul raportului o reprezintă tendința, în unele țări occidentale, în frunte cu Marea Britanie, de a impune o formă agresivă de secularism, care nu doar că reduce manifestarea credinței religioase la cadrul strict privat, dar ridică serioase probleme legate de asigurarea respectării libertății de conștiință a credincioșilor.

105.000 creștini au murit pentru credința lor în 2012

Un alt raport realizat de ONG-ul „Porți deschise”, intitulat „Indexul mondial al persecuțiilor” și remis cotidianului francez „Le Monde” pe 8 ianuarie, arată că violența și discriminările la adresa creștinilor au cunoscut o creștere alarmantă în Africa subsahariană. „Peste 150 milioane de creștini suferă discriminări grave și acte de violență venite din partea unor persoane de alte religii și regimuri totalitariste”, se precizează în raport. Această situație se datorează, în principal, creșterii în numeroase țări a islamismului radical, în timp ce situația se îmbunătățește pentru creștinii din ultimele țări comuniste, cu excepția Coreei de Nord.

După o statistică întocmită de Biserica Catolică, în jur de 105.000 de creștini din toată lumea au murit pentru credința lor în anul 2012, potrivit doxologia.ro. Această informație a fost publicată pe data de 21 decembrie de coordonatorul Comisiei de Observare pentru Libertatea Religioasă din Italia, Massimo Introvigne. Statisticile oferite de acest expert sunt cu adevărat îngrijorătoare: în medie, la fiecare cinci minute, o persoană moare în lume pentru că este creștin. Cercetătorul a deslușit cele mai persecutate regiuni, localizate în mare parte pe continentul african: Nigeria, Somalia și Mali. Mari riscuri se găsesc și în Pakistan, în anumite regiuni ale Egiptului, în țările în care regimurile comuniste totalitare încă mai există și astăzi, în frunte fiind Coreea de Nord sau în țările care sunt parțial sub influența naționalităților etnice, precum India. În ceea ce privește sursele persecuțiilor, expertul menționează în primul rând ideologiile agresive: „Pe de o parte există persecuții crunte, crime și torturi care iau naștere din anumite ideologii; ideologia fundamentalismului islamic radical, versiunile mai violente ale naționalismului etnic și ideologiile vechiului comunism”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…