Creștinii din Siria se tem de persecuție

Creștinii din Siria, aflați într-o relativă pace în timpul regimului lui Assad, se tem de escaladarea tensiunilor anti-creștine și de persecuție, informează doxologia.ro într-un articol preluat de pe site-ul www.christianpost.com.

Extremiștii musulmani au declarat deja că imediat după înlăturarea lui Assad vor islamiza masiv țara. Mii de oameni au părăsit deja țara de frica persecutorilor. Este Siria un nou Irak, acolo unde sute de mii de creștini au plecat din țară? Da, conform experților în istorie și politică.

Un episcop sirian a vorbit pentru organizația creștină Aide to the Church in Need (CAN – Ajutor Bisericilor în nevoie), afirmând că se teme împreună cu credincioșii săi că va fi un exod în masă al creștinilor, similar cu cel care s-a întâmplat în Irak după invazia Statelor Unite și fuga lui Hussein.

Amândouă țările au avut o populație semnificativă de asirieni creștini. De altfel, mii de irakieni au găsit refugiu în Siria, acolo unde vine pericolul acum. Siria are acum 2,5 milioane de creștini care au trăit în mod tradițional în țară de sute de ani. Siria a fost una dintre cele mai liberale și tolerante țări în Orientul Mijlociu. Assad a împiedicat grupările islamiste radicale să atace comunitățile de creștini, așa că toleranța în Siria a fost predominantă.

Episcopul – al cărui nume nu a fost făcut public din rațiuni de securitate – a spus că sectele radicale islamiste deja amenință creștinii cu represalii pe scară largă în cazul căderii lui Assad. „Noi, creștinii au trăit în pace cu toți în Siria și vom continua să slujim țara și pe oamenii săi”.

Creștinii în Siria reprezintă aproximativ 10 % din populația țării. Asirienii creștini sunt o comunitate tradițional răspândită în Siria, Iran, Irak, Liban și Turcia, dar și în diasporă în alte părți ale lumii. Agenția Asiriană Internațională a avertizat că există un model de „sacrificare” a creștinilor în Orientul Mijlociu pentru scopuri politice, mai ales după tulburările de după Primăvara Arabă.

Comentarii Facebook


Știri recente