Creștinii din Siria – martirii zilelor noastre

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, și a Preasfințitului Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, la invitația Părintelui paroh Mihai Marius Hornicar, preotul comunității române din Siria și Liban, Părintele Gheorghe Costea, a susținut duminică, 03 iulie 2016, conferința: Creștinii din Siria – martirii zilelor noastre, la Parohia ortodoxă română din Roskilde – Danemarca, cu ocazia hramului: Duminica Sfinților Români.

Sâmbătă, 02 iulie, Părintele Mihai Hornicar, parohul bisericii românești din Roskilde – Danemarca, împreună cu Părintele Gheorghe Costea, au săvârșit începând cu ora 13:30 slujba Acatistului Sfântului Efrem Sirul pentru a arăta că mulți din cei care au trăit în ținuturile Siriei au contribuit la tezaurul Ortodoxiei și încă contribuie, mai ales prin jertfa pe care o fac pentru Hristos și în zilele noastre.

În cadrul conferinței ce a urmat, Părintele Gheorghe Costea a evidențăiat faptul că locuitorii acelor meleaguri sunt cei care au fost numiți pentru prima data creștini (Faptele Apostolilor 11:26), fiind astfel continuatorii tradiției apostolice. Totodată  părintele a amintit de situația dificilă a creștinilor din Siria în zilele noastre, când, din cauza războiului, cu greu îl pot mărturisi pe Hristos. De asemenea, Părintele Costea a amintit de faptul că mulți dintre frații creștini din Siria au fost alungați din casele lor, răpiți și torturați fiindcă au dorit să-și păstreze credința în Mântuitorul Hristos. Unii dintre ei au fost chiar omorâți fiindcă nu s-au lepădat de Hristos, având astfel martiri creștini și în această perioadă modernă a secolului 21.

La finalul conferinței, în cadrul agapei ce s-a organizat, credincioșii prezenți au adresat diferite întrebări Părintelui Costea, arătându-se solidari cu creștinii din Siria. Cu toții au conștientizat că cel mai ușor mod prin care putem să ii ajutam pe cei aflați în suferință este rugăciunea ca și cale prin care noi ne aflăm în comuniune cu Dumnezeu și cu cei ce-L mărturisesc.

Duminică, cu ocazia hramului, Părintele Gheorghe Costea a oficiat împreună cu Părintele Mihai Hornicar,  Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur. La finalul slujbei, s-a definitivat colecta pe care Părintele Hornicar a început-o cu mai mult timp în urmă și prin care a fost adunată o mică sumă de bani ce a fost oferită Patriarhiei Antiohiei spre a fi folosită pentru ajutorarea fraților creștini ce se află în grea încercare în aceste momente.

Comentarii Facebook


Știri recente