Creșterea temporară a nașterilor nu compensează numărul deceselor, care este dublu. Solidaritatea poate face diferența

Presa titrează că, în luna martie 2025, în România s-au născut 10.420 copii, cu 3,3% mai mulți decât în luna anterioară. Totuși, celelalte cifre oferite Institutul Național de Statistică arată că numărul lunar al deceselor este mai mult decât dublu față de cel al nașterilor.

Fiecare copil este unic, iar solidaritatea noastră cu copiii nenăscuți este esențială, mai ales în Anul Național al Copilului, pledează Alexandra Nadane.

Date oficiale

Cifrele oficiale arată că numărul certificatelor de naștere din luna martie 2025, chiar dacă mai mare decât în luna anterioară, a fost mai mic cu 48 (-0,5%) față de aceeași lună din anul 2024.

De altfel, numărul certificatelor de deces înregistrate în martie 2025, care a fost de 21.570, este dublu față de cel al nașterilor din aceeași lună, ceea ce arată o prăbușire demografică.

Pentru ca numărul de locuitori să rămână stabil, rata totală a fertilității ar trebui să fie de 2,1 – adică în fiecare familie ar trebui să se nască doi sau, preferabil, trei copii (pentru a lua în calcul și mortalitatea infantilă). În România, rata totală a fertilității ajunsese în 2010 la 1,3. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Cifra deceselor din martie 2025 prezintă o creștere cu 925 față de luna anterioară, februarie 2025, și o creștere de peste 10% (2.120 decese) față de luna martie a anului 2024.

Alt fapt îngrijorător este că a crescut și numărul deceselor în rândul copiilor cu vârsta de sub un an: cu 16 mai mulți în martie 2025 decât în aceeași lună din anul 2024.

Date din diaspora

Conform datelor deținute de Biserica Ortodoxă Română, sporul natural este pozitiv doar în diaspora română, unde numărul botezurilor este de 7 ori mai mare decât cel al înmormântărilor.

Dar aceasta demonstrează doar că în afara granițelor s-au stabilit români de vârstă fertilă, deci un anumit segment al populației românești.

Ziua Copilului la Parohia Ortodoxă Română Verona I, Italia. Foto: Parohia Ortodoxă Română „Sf Ilie Tesviteanul” – Verona

În rest, numărul nașterilor scade și în diaspora, fapt arătat de rapoartele-sinteză prezentate de Biserica Ortodoxă Română la începutul fiecărui an: numărul botezurilor oficiate în parohiile românești din diaspora a fost de 20.811 în 2024, de 22.975 în anul 2023 și de 25.282 în anul 2022.

„Recesiunea globală a relațiilor”

Scăderea botezurilor este corelată cu scăderea numărului de cununii oficiate de preoții ortodocși în diaspora: 4.305 de cununii în 2024, față de 4.759 în anul 2023 și de 5.758 în 2022.

Aceasta ar putea valida o analiză apărută la începutul anului în Financial Times, care arată că oamenii, chiar dacă beneficiază de ajutoare financiare pentru nașterea de copii sau de condiții de trai mai bune, nu aleg să-și întemeieze familii și să aibă copii, fiind tot mai puțin dispuși să se jertfească pentru ceilalți.

Autorul editorialului denumește fenomenul „recesiunea globală a relațiilor”. Este o realitate care poate fi schimbată doar prin promovarea valorilor iubirii și ale familiei.

Dincolo de statistici sunt oameni

Alexandra Nadane a fondat Centrele Roua din Capitală, care oferă sprijin femeilor însărcinate și familiilor, și este în prezent președinta Asociației România pentru Viață. Foto: Arhiva personală

„Din punct de vedere al societății, este evident că scăderea continuă a populației din ultimele decenii va duce, mai devreme sau mai târziu la un colaps social”, spune Alexandra Nadane, președinta Asociației România pentru Viață și fondatoarea Centrelor ROUA din Capitală, care oferă sprijin femeilor însărcinate și familiilor.

„Însă, dacă privim dincolo de numere și statistici, vedem oameni. Oameni care se nasc și aduc bucurie și speranță în această lume. Oameni care, deși nu mai sunt în societate și s-au dus la Dumnezeu, continuă să aibă un impact în lume prin faptele lor, fie că au fost bune, fie că au fost mai puțin bune, iar noi continuăm să fim în legătură cu ei.”

„Pe lângă aceștia, mai există și copiii care trec din viața aceasta înainte de a se naște și nu sunt trecuți în nicio categorie”, explică ea.

Aceștia nu trăiesc astăzi fie pentru că trupul lor nu s-a putut dezvolta, fie pentru că cei din jur au ales să le oprească această șansă, sunt într-o anumită legătură cu noi și avem o responsabilitate față de ei.

Alexandra Nadane subliniază că politicile publice de sprijin pentru familii și copii sunt necesare, dar înainte de toate este nevoie de solidaritate și implicare personală.

„Ca societate, avem nevoie de programe și politici publice de sprijin, dar avem nevoie și de solidaritate. Să nu uităm că, așa cum, din punct de vedere practic, e nevoie de un sat pentru a crește un copil, la fel este și din punct de vedere sufletesc. Lăsați copiii să vină la Mine (Luca 18,16) se face cu sprijinul fiecăruia dintre noi”, spune ea.

Anul Național al Copilului

Anul 2025 a fost declarat Anul Național al Copilului în România. Foto: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

În ultimii șapte ani, Centrele Roua, fondate de Alexandra Nadane, au sprijinit peste 2.600 de femei să-și nască și să-și crească copiii.

„Fiecare copil poartă chipul lui Dumnezeu în el și este chemat să aducă în lume, prin faptele sale, o lumină de sus. Anul Național al Copilului ne oferă nu doar un context instituțional, ci și o oportunitate la nivel individual să ne implicăm mai mult în sprijinirea copiilor născuți și nenăscuți, dar și a familiilor lor”, amintește Alexandra Nadane.

„Astfel, în acest an, trebuie să ne reamintim că, pe lângă măsurile care se iau la nivelul statului, solidaritatea noastră poate face diferența.”

Anul 2025 a fost desemnat de Parlamentul României drept Anul Național al Copilului. Legea prevede o serie de direcții de acțiune, printre care alocarea de fonduri pentru organizarea de manifestări dedicate dezvoltării copiilor, precum și prioritizarea investițiilor în infrastructura destinată copiilor.

Vezi și:

Foto credit: Unsplash / Filip Mroz (deschidere articol)


Știri recente