Credinţă, smerenie şi rugăciune – reţeta duhovnicească oferită de Femeia Cananeancă: Patriarhul Daniel

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat duminică cele trei virtuţi ale Femeii Cananeence datorită cărora a fost vindecată fiica sa de Mântuitorul Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre: credinţă puternică, smerenie adâncă şi rugăciune stăruitoare.

Virtuţile Cananeencei din Evanghelia de astăzi au fost evidenţiate de „înţelepciunea lui Iisus şi atitudinea Sa misionară”, potrivit Preafericirii Sale, întrucât El trece hotarele Palestinei unde ajunge la Femeia Cananeancă şi refuză să-i răspundă acesteia la prima cerere.

Dacă Mântuitorul nu ar fi recurs la tăcere şi apoi la întârziere în oferirea unui răspuns, ucenicii Lui, care de altfel Îl însoţeau, nu ar fi observat la fel de clar calităţile femeii, a explicat Patriarhul în omilia duminicală rostită în Paraclisul Sfântul Grigorie Luminătorul al Reşedinţei Patriarhale.

Femeia Cananeancă – pildă pentru toţi oamenii

După ce a descoperit marea credinţă a Femeii Cananeence, Iisus Hristos a prezentat-o ucenicilor Săi ca fiind „model pentru toţi oamenii”, a adăugat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În continuare, Patriarhul României a evidenţiat că Biserica a învăţat de la Femeia Cananeancă „iubirea milostivă faţă de oamenii care suferă”.

„Ea se ruga zicând «Miluieşte-mă, Doamne», pentru că s-a identificat pe deplin cu suferinţa fiicei sale şi devenise glasul fiicei sale care nu se putea ruga, întrucât era posedată de diavol”.

De asemenea, din cuvintele rostite de femeia menţionată în Evanghelie învăţăm şi rugăciunea „Doamne, ajută-mă!”.

„Aceasta este o rugăciune izvorâtă din adâncul inimii, mai ales când omul simte că niciunul dintre oameni nu-l mai poate ajuta, ci numai Preamilostivul Dumnezeu Cel Atotputernic”.

Potrivit Preafericirii Sale, „prin această rugăciune, omul exprimă, în acelaşi timp, limita puterilor sale omeneşti şi speranţa izvorâtă din credinţa că numai Dumnezeu îl mai poate salva dintr-o situaţie gravă, de limita între viaţă şi moarte”.

Prin rugăciunea pentru alţii ne întâlnim cu Hristos

Tot din episodul biblic al întâlnirii Domnului Hristos cu Femeia Cananeancă mai învăţăm „cât de mare este nevoia de a ne ruga pentru alţii”, a spus Patriarhul, mai ales că apar situaţii neprevăzute în viaţa omului când acesta nu se mai poate ruga pentru sine însuşi.

În astfel de momente este o mare binecuvântare să ai mamă sau tată credincios, soţie sau soţ credincios, copii credincioşi sau prieteni credincioşi „care se roagă stăruitor pentru tine”.

Rugăciunea Bisericii

Din textul biblic se desprinde şi o prefigurare a „rugăciunii Bisericii lui Hristos pentru toţi oamenii aflaţi în boală şi nevoi”.

Biserica invocă harul sau ajutorul lui Dumnezeu pentru întreaga lume, deoarece lumea întreagă a fost creată şi există prin mila sau iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

La finalul predicii Sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat o învăţătură sintetică a Evangheliei Duminicii a 17-a după Rusalii.

Fiecare om care se apropie de Iisus Hristos, în stare de credinţă, smerenie şi rugăciune, va fi ascultat de El, mai ales când acesta se roagă pentru cei care nu se mai pot ruga pentru ei înşişi.

Foto Credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente