Seminarul Teologic din Buzău a câștigat concursul național dedicat muzicii psaltice

Universitatea Națională de Muzică din București a găzduit sâmbătă, 1 aprilie 2017, etapa națională a Concursului de muzică psaltică pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe.

În cadrul finalei au evoluat grupurile psaltice ale seminariilor din: București, Buzău, Craiova, Iași și Prislop, informează Radio Trinitas.

Potrivit protopsaltului grec Achilleas Chaldaiakis, evenimentul muzical are șanse să devină un reper. De asemenea, președintele juriului a evidențiat importanța muzicii bizantine.

Nădăjduiesc că acest concurs va deveni o instituție în sine, un fundament, și se va repeta în fiecare an. Muzica bizantină merită orice sprijin din partea noastră, nu doar pentru faptul că ea constituie expresia muzicală a trăirii și rugăciunii credincioșilor în biserică, ci și pentru faptul că ea este o moștenire complexă, a spus Achilleas Chaldaiakis.

În urma deliberărilor juriului, premiul întâi a fost obţinut de Grupul psaltic al Seminarului Teologic Ortodox Buzău.

Ediția de anul acesta a concursului a fost in memoriam părintelui arhidiacon Sebastian Barbu Bucur. Acesta a înfiinţat secţia de muzică bizantină din cadrul Conservatorului din Bucureşti.

La final, toţi concurenţii, împreună cu membrii juriului, au interpretat cântări din perioada Triodului ale părintelui arhidiacon.

Foto: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente