Corul Cantus Domini la Sankt Petersburg

În perioada 30 iulie – 5 august Corul Bărbătesc „CANTUS DOMINI” afiliat ASTO a participat la Festivalul şi Concursul Internaţional „The Singing World” ediţia a 13-a care s-a desfăşurat în oraşul Sankt Petersburg, Rusia. Anul acesta la concurs au fost înscrise un număr de 38 de coruri, repartizate pe mai multe secţiuni. Prezenţa Corului C.D. în Rusia a fost posibilă cu sprijinul oferit de Institutul Cultural Român şi de Universitatea din Bucureşti, după cum ne-a precizat Marius Oblu, Preşedintele Corului Cantus Domini.

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române delegaţia condusă de Arhid. Prof. Dr. Răzvan-Constantin Ştefan, dirijorul Corului Cantus Domini şi de Părintele Lect. Univ. Dr. Aurel Mihai, Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor s-a întâlnit, marţi, 04 august – cu IPS Ambrozie de Peterhoff, rectorul Academiei Teologice de la Sankt Petersburg.

Vineri, 31 iulie, a avut loc ceremonia de deschidere a festivalului în catedrala Sf. Petru şi Pavel, în cadrul căreia toate corurile participante au susţinut un concert de gală. Festivitatea s-a desfăşurat in prezenţa oficialităţilor locale, precum şi a reprezentanţilor diplomatici din mai multe ţări (participante la concurs). Printre aceştia s-a aflat şi consulul general al României, domnul Gheorghe Nicolae Pahonea. Domnia sa a adresat un cuvânt de bun venit si de apreciere delegaţiei române, subliniind importanţa misiunii pe care corul Cantus Domini o desfăşoară în afara graniţelor ţării, promovând cultura, valorile şi tradiţiile poporului român.

Sâmbătă, 1 august, corul Cantus Domini a susţinut un concert în sala de festivităţi a Lavrei Alexander Nevski, unde s-a bucurat de prezenta si aprecierea unui public numeros. După concert, membrii corului au asistat la slujba de priveghere oficiată în biserica mare a mănăstirii.

Duminică, 2 august a avut loc prima parte a competiţiei The Singing World. Concursul s-a desfăşurat în Sala de concerte a Colegiului de Muzică din Sankt Petersburg, situat pe strada Bukharestskaya. Corul Cantus Domini a concurat la două secţiuni, secţiunea a 2-a – “Coruri pe voci egale femeieşti şi bărbăteşti” şi secţiunea a 5-a – “Coruri de cameră”.

Tot în ziua de luni, Corul Cantus Domini a susţinut un concert în Catedrala catolică “Adormirea Maicii Domnului”. Programul a conţinut cântări religioase din repertoriul naţional şi internaţional, precum şi cântări din folclorul românesc. La concert a fost prezent şi consulul general al României la Sankt Petersburg. Pentru prestaţia artistică din concertele precedente care au avut loc în cadrul Festivalului, Corul Cantus Domini s-a bucurat de admiraţia unui public venit special să revadă formaţia corală din România.

La cele două secţiuni la care a concurat, Corul Cantus Domini a obţinut locul I (aur) la secţiunea “Coruri pe voci egale femeieşti şi bărbăteşti”, respectiv, locul al II-lea la secţiunea “Coruri de cameră”. De asemenea, corul Cantus Domini s-a calificat în etapa Grand Prix unde a obţinut Premiul special al Publicului acordat de către juriu în urma votului secret al celor peste 2.000 de persoane care au participat la gala Grand Prix. Corul Cantus Domini a obţinut al doilea punctaj din concurs, după Corul Academic al Conservatorului din Moscova.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…