Corala „Nicolae Lungu”, în concert la Conservator

Corala „Nicolae Lungu” a Catedralei patriarhale a susținut luni, 30 martie 2015, în sala „George Enescu” a Universității Naționale de Muzică din București, un concert dedicat perioadei Postului Mare și în special săptămânii Sfintelor Pătimiri. Evenimentul a fost organizat în cadrul stagiunii anuale „Paul Constantinescu” de Asociația Națională Corală din România, Centrul Național de Artă ”Tinerimea Română” și Universitatea Națională de Muzică București.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. În cuvântul de la finalul concertului, Preasfinția Sa i-a felicitat pe membrii corului și pe dirijori pentru întreaga activitate și a evidențiat importanța organizării unor astfel de spectacole în această perioadă de post și pocăință.

În același cadru a adresat un cuvânt de apreciere și președintele Asociației Naționale Corale din România, maestrul Voicu Enăchescu.

Din program au făcut parte cântări bizantine de sorginte românească, piese din repertoriul rus, precum șicompoziții de factură muzicală apuseană, în limbile germană, engleză și latină.Pe scenă a urcat atât Pr. Lect. Univ. Dr. Stelian Ionașcu, directorul coralei, precum și dirijorii asociați: Lect. Univ. Dr. Luminița Guțanu, Arhid. Prof. Dr. Răzvan Constantin Ștefan, Arhid. Siluan Eloi și Florian Costea.

Istoricul coralei gravitează în jurul personalității compozitoruluiNicolae Lungu, dirijor al acestei formații de tradiție între anii 1947-1985, al cărui nume îl poartă Corala Patriarhiei din anul 1994.Grupul este cea mai longevivă formație corală, începuturile acesteia fiind comune cu primele încercări corale de la noi din țară, la începutul secolului al 19-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente