Școala din satul Săcel, județul Harghita, a fost închisă de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Harghita, din cauza condițiilor necorespunzătoare. Vestea bună este că elevii vor putea merge la cursuri în casa parohială, care a fost pusă la dispoziție prin grija Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Inspectorul școlar general Bartolf Hedvig a declarat că școala nu dispune de apă curentă, toalete moderne, fosă septică, rețeaua electrică este învechită și condițiile oferite copiilor sunt total necorespunzătoare, conform Agerpres.
După ce DSP a luat decizia închiderii școlii și a permis accesul în clădire doar a persoanelor adulte, s-a propus mutarea provizorie a școlii în casa parohială ortodoxă din localitate. Directoarea școlii din Săcel, Kardos Ibolya, a declarat că ierarhul i-a înmânat miercuri seara cheile casei parohiale, iar joi a început zugrăvirea și igienizarea încăperilor, conform Agerpres.
„Copiii vor sta două zile acasă, pentru că în clădirea școlii nu mai este permis decât accesul adulților, dar vom recupera aceste ore pierdute. La casa parohială avem condiții, este mare și frumoasă”, a spus directoarea școlii din Săcel, citată de agenția de știri. Soluția a fost acceptată și de părinți.
În paralel, au început demersurile pentru începerea lucrărilor de renovare și reabilitare a școlii. Inspectorul școlar general, Bartolf Hedvig, a explicat că Primăria din Săcel va pune la dispoziție o anumită sumă de bani pentru aceste lucrări și se încearcă și obținerea de ajutoare și de la alte instituții, cum ar fi Consiliul Județean Harghita. La școala din localitatea Săcel învață 24 de școlari, în clase simultane, și 10 preșcolari, conform Agerpres.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei a precizat că singura școală din județul Harghita închisă de Direcția de Sănătate Publică este cea din localitatea Săcel, unde învață 34 de copii români alături de copii de etnie romă. Ierarhul a mai precizat că activitatea din cadrul parohiei nu va fi afectată, pentru că, în momentul de față, comunitatea de credincioși este sub 100 de persoane și nu este preot paroh aici.
Ierarhul a precizat că, împreună cu reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Harghita și cu Consiliul Județean se vor căuta soluții pentru asigurarea unor condiții cât mai bune pentru elevii din localitate.