Convocarea anuală a preoţilor militari din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, la Buzău

În aceste zile, la Buzău, s-a desfăşurat convocarea anuală a preoţilor militari din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre. Evenimentul a debutat, marţi, 26 mai 2015, cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în biserica militară cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh“ din Garnizoana Buzău, la care a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, după cum ne-a transmis Dragoş Olteanu.

După slujbă, în sala de conferinţe „General Ştefan Guşă“ a Diviziei 2 Infanterie „Getica“, au început lucrările propriu-zise, sub preşedinţia ierarhului locului, care a rostit un cuvânt de binecuvântare.

Vă îndemn să vă străduiţi să fiţi întotdeauna exemple pentru ofiţeri, în ceea ce priveşte conduita dumneavoastră zilnică, dar totodată să vă impuneţi, în sensul pozitiv al cuvântului, autoritatea morală asupra tuturor. Preotul militar care, datorită comportamentului său de adevărat preot, va reuşi să insufle respect ofiţerilor şi chiar comandantului unităţii, acela este, într-adevăr, un vrednic preot militar. Spre deosebire de oricine, într-o unitate militară, frăţiile voastre aveţi ceva în plus, harul preoţiei, care vă dă dreptul şi puterea să vă exprimaţi cu privire la cele sfinte şi nu numai. Harul preoţiei vă dă puterea să mângâiaţi sufletele celor întristaţi, necăjiţi, confuzi, mai mult decât o poate face psihologul“, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian.

În continuare, au fost prezentate mai multe referate, care au avut în vedere Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii. De asemenea, s-au dezbătut problemele de actualitate din activitatea preoţilor militari.

Ne vom strădui ca să identificăm soluţii şi răspunsuri la problemele şi nevoile cu care se confruntă preoţii militari. Trebuie să înţelegem că aceştia încearcă să-şi desfăşoare misiunea ca unii care aparţin Bisericii şi poartă uniforma clericală, dar fac şi o slujire faţă de cei ce sunt în uniformă, militarii. Forţele Terestre se ocupă atât de militarii care slujesc în interiorul graniţelor naţionale, cât şi de cei ce se află departe de ţară, în teatrele de operaţii. Vor fi aduse astfel în atenţie şi câteva probleme ce au tangenţă cu situaţia din teatrele de operaţii şi provocările pe care mediul nu tocmai prietenos, ostil, de acolo le ridică atât militarilor, cât şi preoţilor militari care îi însoţesc“, a declarat Pr. Valentin Lazăr din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre.

Programul a continuat şi în cursul zilei de miercuri, 27 mai, cu prezentarea unor rapoarte de activitate şi a altor referate.

Comentarii Facebook


Știri recente