Convertirea propriilor călăi este minunea cea mai frumoasă a martirilor, spune Episcopul Huşilor amintind de Sf. Chiriachi

Preasfinţitul Părinte Ignatie a vorbit sâmbătă la Slujba Vecerniei dedicată ocrotitoarei Episcopiei Huşilor despre jertfa martirilor şi exemplul pe care aceştia îl oferă.  

„Dârzenia ei, verticalitatea ei, au determinat pe cei ce erau călăii ei, pe prigonitorii ei, să se convertească. Aceasta este minunea cea mai frumoasă a martirilor: să convertească proprii călăi, pe cei ce aveau gânduri criminale, să devină din lupi, oi, din păgâni, următori ai lui Hristos”, a spus Preasfinţia Sa în omilia rostită sâmbătă 6 iulie.

Ierarhul a explicat de ce noi, din păcate, „nu avem aceeași tenacitate și putere ca martirii”.

„Poate dragostea lui Hristos nu este atât de înrădăcinată în noi încât să ne lăsăm modelați, dirijați, de aceasta”, a spus Părintele Episcop Ignatie.

El a precizat că dacă ni s-ar cere să ne dăm viața pentru Hristos, „nu știu câți dintre noi am reuși cu adevărat să mergem la moarte ca la nuntă”.

„Nouă ne este greu să jertfim din timpul nostru pentru Hristos, ne este greu să jertfim din gândurile noastre, care ne pun într-o stare de separație de Dumnezeu. Ne este greu să renunțăm la mentalitatea noastră, la universul nostru lăuntric care poate este potrivnic lui Dumnezeu”, a spus Preasfinţia Sa.

După slujba Vecerniei a urma procesiunea cu moaştele Sfintei Chiriachi condusă de Episcopul Huşilor şi de Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Pelerinajul a avut următorul traseu: Catedrala Episcopală – str. Mihail Kogălniceanu – str. 1 Decembrie – str. A.I. Cuza (Lukoil) – str. Ștefan cel Mare –  Catedrala Episcopală, informează Eparhia Huşilor.

După pelerinaj s-a revenit în curtea Catedralei Episcopale, unde cei doi ierarhi au sfinţit icoana Sfintei Mari Muceniţe Chiriachi, purtată în procesiune.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, sărbătorită în fiecare an la data de 7 iulie este, alături de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, ocrotitoarea Catedralei Episcopale din Huși.

În lăcaşul de cult se află mâna stângă a sfintei muceniţe care a fost adusă de la muntele Athos în anul 1787 de Episcopul Iacob Stamati.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente