Conținutul vieții veșnice este cunoașterea lui Dumnezeu – aceasta este posibilă prin iubire, explică PS Ignatie

Preasfințitul Părinte Ignatie a explicat duminică evanghelia care prezintă Rugăciunea rostită de Iisus la Cina cea de taină: „Şi aceasta este viaţa veşnică: Să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, şi pe Iisus Hristos pe Care L-ai trimis” (Ioan 17, 3).

„Cuvântul lui Hristos, în care ni se spune ce este viața veșnică, ne descoperă că a trăi viața veșnică presupune, în mod natural, strădania omului de a-L cunoaște pe Dumnezeu-Treimea”, a spus Preasfinția Sa.

„Prin urmare, conținutul vieții veșnice nu este atât existența de după moarte, cât cunoașterea lui Dumnezeu”, a subliniat Episcopul Hușilor.

„Ori de câte ori intrăm în această nevoință a cunoașterii lui Dumnezeu, gustăm din ceea ce înseamnă viața veșnică.”

În continuare, ierarhul a explicat ce înseamnă, de fapt, a cunoaște: „Iubirea creează mediul de a cunoaște pe cineva, în cel mai profund sens al cuvântului. Acest efort de cunoaștere decurge atât de simplu și firesc. Nu este o povară, ci o bucurie”.

„Iubirea ne dă ochi spirituali, de a vedea întotdeauna ceea ce alții nu văd la persoana pe care o iubim – gesturile, modul de a se comporta, mimica, tot ceea ce ține de acea persoană are pentru noi o valență deosebită. Din aceste conotații ne hrănim, practic, dragostea față de persoana respectivă.”

„Sensul vieții noastre ar trebui să fie, prin excelență, Hristos, și nu oamenii, însă noi ne hrănim din dragostea celor din jurul nostru”, a mai amintit ierarhul.

„Aici este în joc libertatea, care are în spatele ei și dragostea, pentru că dragostea pe care o împărtășim față de cineva are, în primul rând, drept conținut profund, libertatea – să respectăm ceea ce dorește cel de lângă noi. Însă, în același timp, dragostea care ne determină să respectăm libertatea celui care ne impune o anumită barieră, ne provoacă și multă suferință.”

„Prin urmare, intensitatea suferinței unui om care este desprins de dragoste, este direct proporțională cu dragostea din sufletul său”, a explicat Preasfințitul Părinte Ignatie.

„Transpunând toate acestea în plan spiritual, așa ar trebui să-L simțim și pe Dumnezeu – să avem o dragoste față de El, încât aceasta să deschidă cunoașterea Lui, vederea și simțirea Lui.”

„Cunoașterea lui Dumnezeu, prin excelență, este în Liturghie. Întreaga Liturghie, de la un capăt la altul, este strădania omului de a-L întâlni și a-L vedea pe Domnul, culminând cu Împărtășirea (primirea Trupului și Sângelui lui Hristos în viața noastră)”, a adăugat ierarhul.


Episcopul Hușilor a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, cu binecuvântarea Arhiepiscopului Irineu al Alba Iuliei.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente