Constantinopol: Liturghie arhierească la Mănăstirea Izvorul Tămăduirii – Balıklı

Vineri, 6 mai 2016, Mănăstirea stavropighială Izvorul TămăduiriiBalıklı din Constantinopol şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, a fost oficiată Sfânta Liturghie arhierească, prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teolipt, Mitropolit de Iconiu (Patriarhia Ecumenică). Au coliturghisit Înaltpreasfinţitul Părinte Nectarie, Arhiepiscop de Antidona, şi Preasfinţitul Părinte Adrian, Episcop de Alikarnassos.

La Sfânta Liturghie a asistat şi Mitropolitul Ghenadie de Sasima, în subordinea căruia se află Mănăstirea Izvorul Tămăduirii Balıklı.

Din soborul slujitor a făcut parte şi Pr. Sergiu-Marcel Vlad, parohul comunităţii ortodoxe române din Turcia.

Istoria numelui de Balıklı

Sfânta Mănăstire Stavropighială Izvorul TămăduiriiBalıklı a fost înfiinţată în perioada bizantină timpurie, fiind zidită pentru prima dată de către Împăratul Leon I Tracul (457-474) lângă poarta Silivriei, locul unde Maica Domnului i-a descoperit împăratului bizantin în chip minunat izvorul.

Izvorul Tămăduirii – Balıklı

Tradiţia spune că pe când Leon era militar a întâlnit un orb la Poarta de Aur a Constantinopolului, în apropierea Balıklı, care i-a cerut apă ca să bea. O voce i-a indicat atunci un izvor. Orbul a băut apa izvorului şi s-a vindecat. După ce a ajuns împărat, Leon a fost îndemnat de aceeaşi voce să zidească o biserică în apropierea izvorului. După o sută de ani, Dreptcredinciosul Împărat Iustinian cel Mare a fost vindecat de litiază, bând din apa izvorului, şi din recunoştinţă către Maica Domnului a ridicat o măreaţă biserică în cinstea Ei.

Numele de Balıklı este legat de un alt eveniment minunat care a avut loc atunci când Constantinopolul a fost cucerit de armatele Imperiului Otoman (1453). Tradiţia spune că un călugăr stătea în apropierea izvorului şi gătea peşte atunci când un trecător i-a spus că Cetatea a fost cucerită. „Cetatea nu poate fi cucerită” a răspuns călugărul. „Doar dacă peştii aceştia vor învia şi vor sări din nou în apă, doar aşa pot crede acest lucru” a spus călugărul. Dar nici nu şi-a terminat cuvântul că peştii au sărit în apa Izvorului şi se mişcau cu viaţă. De atunci, atât izvorul, cât şi mănăstirea au primit numele Balıklı, de la balık care înseamnă peşte în limba turcă.

Sursa: Fos Fanariou

Comentarii Facebook


Știri recente

Hram la Mănăstirea Strâmba din Bistrița-Năsăud: Dorim să avem și noi credința Sfântului Spiridon, spune Mitropolitul Andrei

Mănăstirea Strâmba din județul Bistrița-Năsăud și-a serbat joi hramul, sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie și a evidențiat necesitatea dobândirii credinței, pornind de la virtuțile…