Constantin Brâncuşi, omagiat în Protoieria Costești

Cu ocazia comemorării a 58 de ani de la trecerea în veşnicie a marelui artist Constantin Brâncuşi, din îndemnul și cu purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic al Argeşului şi Muscelului, Biroul de Catehizare şi Activităţi cu Tineretul şi Protoieria Costeşti, au organizat luni, 16 martie 2015, în Biserica parohială Costeştii Vechi, un eveniment cultural – religios, potrivit eparhiaargesului.ro.

Activitatea a debut cu o slujbă de pomenire în memoria sculptorului creştin. Nicoleta Gherghina, elevă în clasa a VIII-a la Şcoala Gimnazială nr. 1 Costeşti, sub îndrumarea doamnei profesor Mariana Gherghina, a susţinut un referat în care a prezentat viaţa, personalitatea şi opera marelui artist, punctând semnificaţia şi importanţa câtorva opera ale lui Brâncuşi (bustul lui Carol Davila-singurul bust păstrat la noi în ţară, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Scaunele, Coloana Infinitului – „Coloana sacrificiului infinit”).

Părintele Cătălin Zahiu, resoponsabil cu activitatea Biroului de catehizare în Protoieria Costeşti, a motivat pomenirea lui Constantin Brâncuşi de către Biserică, evidenţiind faptul că acesta a fost un fiu al Bisericii (cântăreţ bisericesc în mai multe biserici din Craiova, Paris) şi a rămas până la moarte apropiat Bisericii. Ba mai mult, a fost şi un misionar creştin prin ceea ce a realizat.

Mărturie vie sunt operele sale de artă în care şi din care se revarsă harul lui Dumnezeu. Spiritualitatea marelui artist creştin reiese din mărturiile proprii: „eu am vrut să înalţ totul dincolo de pământ. Eu am făcut să cânte piatra pentru Omenire. Sculpturile mele sunt chiar şi pentru cei orbi. Ceea ce vă dăruiesc eu este bucurie curată”. „Trupul omenesc este frumos în măsura în care oglindeşte sufletul”. „Dumnezeu este pretutindeni şi simţi asta când iuţi cu desăvârşire de tine însuţi, când te simţi umil şi când te dăruieşti”.

În cadrul manifestării, doamna Florica Elena Niţă, ucenic al meşterului Ion Zavate a vorbit celor prezenţi ce înseamnă să fii sculptor. De asemenea, a precizat care sunt ingredientele unei sculpturi reuşite: rugăciunea, îndemnarea, inteligenţa, curajul şi dragostea pentru meserie. Dacă acestea au fost însuşite se poate spune că „aţi devenit mici copii Brâncuşi”.

Activitatea s-a finalizat printr-o demonstraţie de sculptură în lemn. Părintele paroh Gheorghe Ene, gazda evenimentului, a mulţumit tuturor invitaţilor şi participanţilor.

Comentarii Facebook


Știri recente