Consiliul științific și de etică în Inteligența Artificială al României a devenit operațional

România are, începând de miercuri, un Consiliu științific și de etică în Inteligența Artificială (IA) coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Membrii provin din mediul academic, dar și din zona privată. Jumătate sunt femei, iar aproximativ o treime fac parte din diaspora română.

„Avem specialiști în diaspora românească de la universități precum Stanford, UC Berkley, Cambridge, cât și din universități românești, implicați în cercetare la cel mai înalt nivel”, a explicat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Ministrul a adăugat că în curând vor deveni operaționale și Consiliul de Educație în IA și un Comitet de IA.

„Continuăm colaborarea cu Administrația Prezidențială pentru realizarea strategiei de IA a României”, a adăugat ministrul.

Consiliul Științific și de Etică în IA consiliază Guvernul României și autoritățile naționale în materie de utilizare responsabilă și etică a Inteligenței Artificiale. Consiliul conlucrează îndeaproape cu celelalte structuri create recent, precum

Noul organism consultativ se va axa pe crearea și implementarea unui mediu sigur și etic pentru domeniul de IA în România, susținând decidenții cu propuneri de reglementări corespunzătoare, cât și cu opinii pe teme precum prejudecăți, securitatea datelor, folosirea IA în securitate și respectarea legislației.

Accentul va fi pus pe protejarea dreptului la confidențialitate, a libertăților civile și a drepturilor fundamentale, informează ministerul de resort.

Aproximativ o mie de savanți și antreprenori din toată lumea, implicați în dezvoltarea de Inteligență Artificială, au avertizat recent că activitatea în domeniu ar trebui să se oprească până la apariția unor reglementări care să prevină evoluțiile nedorite provocate de dezvoltarea rapidă a tehnologiei.

Foto credit: Freepik.com

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente