Consiliul Național Bisericesc s-a întrunit la Reședința Patriarhală sub președinția PF Daniel

Membrii Consiliului Național Bisericesc s-au întrunit marți în ședință anuală sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În cadrul ședinței care s-a desfășurat la Reședința Patriarhală a fost evaluată activitatea Bisericii din anul trecut și s-au formulat propuneri pentru anul în curs.

Părintele Patriarh a prezentat raportul-sinteză privind activitățile din Patriarhia Română în anul 2017, raport în care a precizat stadiul lucrărilor realizate la Catedrala Mântuirii Neamului și a spus că festivitătile legate de sfințirea locașului de  cult vor dura cinci zile, din 25 până în 30 noiembrie.

De asemenea, Preafericirea Sa a anunțat că în data de 25 noiembrie 2018 va veni la București Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, pentru a participa la sfințirea Catedralei Naționale.

Referitor la stadiul lucrărilor, Patriarhul Daniel a spus că „au fost realizate în proporție de 80% lucrările de execuție a suprastructurii Catedralei Naționale, între cotele + 36,00 m. ÷ + 62,00 m”.

„În anul 2017, cele mai importante proceduri de ofertare – negociere au fost cele pentru încheierea contractelor de execuție cruci și uși din bronz, execuție și montaj tâmplărie exterioară (ferestre), execuție și montaj învelitoare din tablă, lucrări obligatorii pentru desfășurarea în bune condiții a ceremoniilor programate pentru sfințirea Catedralei Naționale, la sfârșitul lunii noiembrie 2018”, a precizat Preafericirea Sa.

Raportul prezentat de Părintele Patriarh prezintă activitatea Bisericii la nivel național, pe sectoare de activitate.

Referitor la acțiunile filantropice, raportul precizează că „Pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică, în anul 2017, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit 110.782.632 lei”.

„În această sumă nu intră cheltuielile privind o mulțime de activităţi caritabile ale parohiilor şi mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor, care nu au fost cuantificate financiar şi, ca atare, nici raportate sistematic centrelor eparhiale”, a spus Patriarhul Daniel.

Totodată, Patriarhul a evidențiat faptul că „Asistența religioasă în unitățile militare, penitenciare, spitale şi așezăminte de ocrotire socială este asigurată de un număr de 511 preoți”.

Miercuri se vor întruni la Palatul Patriarhiei membrii Adunării Naționale Bisericești, organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române. Adunarea este alcătuită din aproape 150 de persoane, câte trei reprezentanți ai fiecărei eparhii, un cleric și doi mireni. Ei vor aproba raportul întocmit de Consiliul Național Bisericesc și vor formula propuneri pentru dezvoltarea activităților Bisericii.

Evaluările și rapoartele făcute în aceste zile vor fi prezentate membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se vor reuni joi în ședință de lucru.

Foto Credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente