Consfătuirea profesorilor de religie din Sibiu și Bistrița

În Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 23 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din județul Sibiu, informează Ziarul Lumina. Profesorii de religie din județul Bistrița-Năsăud s-au întâlnit la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Rebra Parva din Țara Năsăudului.

La consfătuirea profesorilor sibieni au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, inspectoarea la disciplina religie din județul Sibiu, prof. Măriuca Neagu, și inspectorul de religie al Arhiepiscopiei Sibiului, dr. Sorin Joantă.

Dascălii de religie din școlile și liceele județului Sibiu au participat cu interes la consfătuirea anuală, o întâlnire la care se discută probleme întâmpinate de cadrele didactice în procesul de învățământ. Cei aproape 150 de profesori de religie din județ au contribuit fiecare în parte la toate activitățile din anul școlar trecut, prin pregătirea elevilor pentru participarea la olimpiadele de religie, la concursurile de profil și la alte manifestări educativ-religioase. Din acest motiv, consfătuirea a fost și un bun prilej ca Arhiepiscopia Sibiului și Inspectoratul Școlar Județean să își exprime mulțumirile și aprecierile pentru implicarea dascălilor de religie în astfel de activități, care vin să completeze programa școlară și să sprijine profesorii în eforturile lor de a le transmite elevilor învățătura ce bună.

În debutul întâlnirii, inspectoarea Măriuca Neagu a prezentat IPS Mitropolit Laurențiu și tuturor celor prezenți raportul pe anul trecut al disciplinei, dar și noutățile în domeniu, programa școlară, calendarul olimpiadelor, concursurilor și proiectelor din noul an școlar.

„În acest an școlar, ne dorim ca toate școlile, prin profesorii de religie, să aibă un proiect de colaborare cu biserica de care aparțin sau altă biserică, iar cea mai simplă soluție ar fi încheierea unui protocol de colaborare sau desfășurarea unei activități în cadrul Proiectului «Duminica, școala mea în Biserică». Programele școlare și manualele cu toate auxiliarele sunt aceleași ca și anul trecut. La consfătuirea națională s-a discutat posibilitatea unui proiect de educație religioasă în grădinițe, acolo unde este posibil și se dorește. În acest sens, vom centraliza situația activităților de educație religioasă din grădinițele noastre”, a spus insp. Măriuca Neagu.

Impactul orei de religie

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu le-a mulțumit dascălilor de religie pentru jertfelnicia lor în școlile românești, într-un context din ce în ce mai nefavorabil orei de educație religioasă. Ierarhul i-a asigurat pe profesori de tot sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului și i-a îndemnat să dea dovadă în continuare de un real devotament în misiunea lor de a face educație religioasă în școli.

„Apreciez munca depusă în anul școlar trecut și îmi exprim dorința ca profesorii de religie să fie cât mai aproape de Biserică, să fie o pildă pentru copii. Atunci când aveți posibilitatea, aduceți copiii la biserică, pentru că atunci când vor vedea că participați la sfintele slujbe, vor veni și ei. Impactul direct al orei de religie în școală este prezența copiilor la biserică. Așa cum sunteți preocupați cu toții de abandonul școlar, trebuie să fim preocupați și de abandonul de la biserică. Prima responsabilitate este a preoților care trebuie să facă misiune și să atragă toată familia spre Biserică, dar și dumneavoastră aveți un rol important”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

În cadrul întâlnirii au fost prezentați noii profesori de religie din județ, dascălii care au avansat în funcții de conducere, dar și cei care s-au retras din aceste funcții. De asemenea, au mai fost discutate și probleme de ordin administrativ sau dificultățile întâmpinate în anumite școli, care afectează activitatea pedagogică a profesorilor de religie.

Consfătuire a profesorilor la Bistrița

Profesorii de religie din județul Bistrița-Năsăud s-au întâlnit marți, 23 septembrie, la Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Rebra Parva din Țara Năsăudului.

Consfătuirea a început cu o slujbă de Te-Deum oficiată în biserica mănăstirii, iar la întâlnirea ce a continuat în sala festivă a participat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. În debutul consfătuirii, ierarhul a subliniat faptul că salvarea tineretului se află în mâna dascălilor luminați.

„Omul, ca să devină om, trebuie să fie format. De multe ori însă, noi, cei ce ar trebui să-l ajutăm pe cel micuț să devină om, om în adevăratul sens al cuvântului, constatăm că noi avem puțintică credință. Apostolii la un moment dat s-au adresat Mântuitorului, în Evanghelia după Luca, în capitolul 17, și L-au rugat: „Doamne, sporește-ne credința!”. Atunci când ai o credință pe viață și pe moarte, atunci când ești nebun pentru Hristos, ești în stare să-i înflăcărezi și să-i dinamizezi și pe ceilalți”, a spus IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.

Ierarhul a fost însoțit la consfătuirea de la Bistrița de către consilierul cultural al Arhiepiscopiei, pr. Bogdan Ivanov, care, la rândul său, i-a încurajat pe profesori în misiunea lor, în ciuda dificultăților cu care se confruntă zi de zi.

Protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, și-a exprimat dorința unei mai bune colaborări între profesorul de religie și preotul paroh. La consfătuire a fost prezent și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a ținut să îi felicite pe profesorii de religie pentru rezultatele deosebite la olimpiada de religie, dar și la celelalte concursuri tematice.

În cadrul consfătuirii, profesoara Liana Pașca, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean, a prezentat un referat despre Sfinții Martiri Brâncoveni.

Pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial pe probleme de tineret din județul Bistrița-Năsăud, a făcut o prezentare a activităților cu tinerii din județ și a programului after-school, inițiat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, și care se desfășoară din această toamnă la Școala „Ștefan cel Mare” din Bistrița.

Potrivit inspectorului de religie al județului Bistrița-Năsăud, pr. Adrian Cherhaț, au fost discutate, apoi, cu profesorii metodiști probleme legate de predarea disciplinei în școli, precum și despre misiunea Bisericii în educația copiilor și a tinerilor. Au fost analizate și planurile cadru și programele noi la clasele pregătitoare, a I-a și a II-a, și s-a discutat și despre concursurile și competițiile școlare din acest an.

Comentarii Facebook


Știri recente