Consfătuirea națională a directorilor de seminarii/licee teologice din cuprinsul Patriarhiei Române

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 16-19 septembrie 2015, se desfăşoară la Colegiul Sfântul Nicolae din IașiConsfătuirea Națională a directorilor de seminarii/licee teologice din cuprinsul Patriarhiei Române. Evenimentul este organizat de Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării Științifice.

Slujbă de Te Deum în deschiderea lucrărilor

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment este Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal.

„Deschiderea lucrărilor a avut loc în această dimineaţă la «Biserica Sfântul Sava din Iaşi». Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar Patriarhal, delegatul al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, a oficiat slujba de Te Deum, în prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. La finalul slujbei, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a adresat tuturor participanţilor un cuvânt de bun venit, subliniind totodată oportunitatea pe care Biserica o regăseşte, din perspectiva misionară, în activitatea seminariilor teologice deoarece acestea pregătesc, nu doar pe viitorii preoţi, ci şi pe viitorii misionari laici ai Bisericii”, a precizat Tudorel Rusu, Redactor Ziarul Lumina.

La eveniment participă şi Domnul Adrian Lemeni, Consilier Patriarhal, şi dl. Constantin Andrei de la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

În cadrul lucrărilor întâlnirii, după cum aflăm de la Sectorul teologic-educaţional al Administraţiei Patriarhale, sunt abordate aspecte care vizează învățământul teologic preuniversitar ortodox, dintre care menționăm:

  1. implementarea noului Regulament pentru organizarea şi funcţionarea Seminariilor Teologice Ortodoxe din Patriarhia Română, aprobat de Sfântul Sinod prin Temei nr. 357/2015;
  2. actualizarea planului-cadru de învăţământ pentru ciclul inferior şi superior al liceului, filiera vocaţională – profil teologic;
  3. revizuirea programelor școlare la disciplinele teologice;
  4. alcătuirea de manuale pentru disciplinele teologice;
  5. actualizarea programei pentru examenul de certificare a competențelor profesionale.

Consfătuirea Națională a directorilor de seminarii/licee teologice din cuprinsul Patriarhiei Române reprezintă o oportunitate pentru afirmarea și promovarea relației dintre viața și misiunea Bisericii cu seminariile și liceele teologice, astfel încât, prin creșterea calității învățământului teologic preuniversitar, să fie date răspunsuri adecvate cu exigențele societății actuale.

Comentarii Facebook


Știri recente