Consfătuirea anuală a profesorilor de Religie din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Profesorii de Religie din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-au întrunit astăzi, 19 septembrie 2014, în consfătuire anuală, în sala de conferințe a Arhiepiscopiei din Protoieria Pitești, cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, după cum ne-a declarat Șerban Niță.

Chiriarhul Eparhiei a îndemnat cadrele didactice să aibă râvnă în meseria de dascăl care înnobilează inimile și mințile elevilor, să păstreze o relație strânsă cu bisericile parohiale, cu preoții parohi, cu familiile elevilor, formând o echipă strânsă, conlucrând cu unicul scop de a ridica nivelul cultural și spiritual al elevilor. Organizarea excursiilor documentare, lectura, procesul de învățare continuă și dezvoltarea profesională sunt cheile reușitei oricărui dascăl implicat în această nobilă profesie și implicit și a elevilor.

Mărturiile doamnelor și domnilor profesori sunt grăitoare pentru nobilul rol pe care îl au, în viața copiilor și implicit în bunul mers spiritual al societății:

Prof. Roxana Dorobanțu, Director și profesor de religie la Școala Gimnazială I. C. Lăzărescu Țițești: „Merg cu elevii la biserică, mai ales în perioada sărbătorilor mari, când, în colaborare cu învățătorii, pot fi luate două ore din program pentru a fi dedicate bisericii, fără a perturba programul elevilor. Dacă noi, ca profesori de religie, nu găsim modalitatea de a ajunge la sufletul copiilor, la sufletul părinților lor – cei care le modelează comportamentul și personalitatea, pierdem valorile spirituale ale neamului nostru. Biserica și Școala sunt cele care ne-au ținut ani de zile, în vremuri de restriște, iar noi suntem răspunzători de felul în care generația de mâine Îl mai are pe Hristos în mijloc sau nu-L mai are.

Pr. Prof. Cornel Dragoș, profesor de religie la Colegiul Național Zinca Golescu din Pitești: „Avem o relație foarte bună, de înfrățire și colaborare cu Biserica, cu Parohia Sfânta Treime, care este cea mai apropiată de liceul nostru, unde mergem la toate Sfintele Liturghii dar și pentru a ține acolo, uneori, lecții. În fiecare semestru organizăm cel puțin o excursie, un pelerinaj, atât în eparhia noastră, cât și în cele apropiate. Astăzi, mai mult decât oricând, este însetare după cuvântul lui Dumnezeu în rândul adolescenților, iar profesorul de religie trebuie să fie, în mod jertfelnic, ca un apostol care să lumineze, cu timp și fără timp, inimile și mințile lor, atât de „virusate” de duhurile vremii.

Pr. Prof. Matei Constantin, profesor de religie la Liceul Tehnologic Auto Curtea de Argeș: „Copiii primesc cu mare bucurie mesajele transmise prin ora de religie, având suflete frumoase și curate. Chiar în era calculatoarelor putem spune ca internetul nu este ceva rău, știința fiind și ea tot de la Dumnezeu, important fiind ca elevul să fie condus spre ceea ce este esențial și important în viață, profesorul fiind un deschizător de drumuri, cel care-l ajută pe elev să discearnă, tandemul profesor-elev fiind unul de succes. Amintindu-mi de cuvintele lui André Malraux: „Mileniul III va fi religios sau nu va fi deloc „, pot spune că va fi unul religios, căci fără Dumnezeu nu poate fi nimic.

Prof. Gabriel Militaru, profesor de religie la Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu din Mioveni: ”Fiind și preot în Mioveni, copiii participă în fiecare duminică la Sfânta Liturghie, ei fiind implicați și în proiectul inițiat de Patriarhia Română – Hristos împărtășit copiilor, prin urmare desfășurăm multe activități, program de cateheză, școala de duminică. Avem un parteneriat între Biserică și Școală și organizăm excursii și pelerinaje, atât la mănăstirile din Argeș cât și la cele din zona Moldovei, a Hunedoarei. Anul acesta am participat și la Reuniunea Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare, elevii fiind foarte încântați și promovând astfel valorile culturale și spirituale românești.

Prof. Marian Ciobanu, Liceul Teoretic Iulia Zamfirescu din Mioveni: „Elevii din tânărul Liceu Teoretic Iulia Zamfirescu din Mioveni vin des la biserică, meritul fiind în special al părinților care i-au educat în spiritul valorilor creștine. Fiind deja adolescenți, mulți vin singuri la biserică, alții însoțiți de părinți, iar cei din clasele terminale se gândesc, acum mai mult ca niciodată, că au nevoie de ajutorul lui Dumnezeu odată cu apropierea examenelor de bacalaureat.

Prof. Gherghel Maria, Școala Oești, Comuna Corbeni: „Obișnuiesc să merg cu copiii la biserică, însă unii dintre ei au probleme familiale și de multe ori când îi chemam să vină la biserică, se întorceau și îi întrebau pe părinți, apoi îmi spuneau: „Mama nu mă lasă!”. Deci vă dați seama, părinții se opun mergerii copiilor lor la biserică, ceea ce este un lucru tare ciudat.

Profesorul de religie trebuie să fie în primul rând un mare creștin; nu vreau să spun cuvinte mari, însă trebuie să fie un rugător de zi și de noapte, iar prin rugăciunea lui să imprime și un program de rugăciune copiilor. Mai mult decât atât, mersul la biserică trebuie să fie o acțiune plăcută și utilă. Să-i încurajăm! La clasă discutăm pe marginea celor dezbătute la Sfânta Liturghie și la Evanghelia Zilei.

Pr. Prof. Luțu Andrei, Colegiul Tehnic Dimitrie Dima, Pitești: „De fiecare dată religia a reprezentat pentru copii un mod în care au reușit să iasă din cadrul acesta al programei, în sensul în care cu noțiunile pe care le predăm noi, reușim să mergem cu copiii și înspre biserică. Bucuria este de fiecare dată foarte mare, pentru că programa ne oferă posibilitatea de a diversifica activitățile, și în parteneriat cu Biserica Sf. Mc. Filoteia, din Războieni, încercăm să aducem un strop de bucurie în sufletele copiilor.

Noi avem în cadrul Colegiului Tehnic copii din mai multe locații, inclusiv comune adiacente Piteștiului, și din această cauză este mai greu să îi ducem pe toți odată la biserică, dar beneficiind și de sprijinul Pr. Gheorghe Adrian, reușim în timpul săptămânii să desfășurăm activități împreună.

Bucuria și veselia sunt lucrurile pe care Mântuitorul Iisus Hristos ni le-a lăsat ca moștenire și cred că este datoria noastră să le ducem mai departe.

Prof. Sima Lidia, Corbeni: „Am o singură școală și cinci parohii, prin urmare este foarte greu să ajung în fiecare duminică la toate cele cinci parohii. Așadar programez cu elevii să merg în câte un sat în fiecare duminică și în acest fel participăm cu toții la Sfânta Liturghie. Trebuie să vă mărturisesc că am o mâhnire foarte mare, și anume că vin la biserică din ce în ce mai puțini copii, din cauza faptului că pleacă duminicile cu părinții în diverse locuri. Unii pleacă în pelerinaje și îmi povestesc cum a fost și ce au vizitat, dar alții pleacă în alte părți și din această cauză nu ajung la biserică.

Observ că tinerii se depărtează din ce în ce mai mult de biserică. Uneori dau vina și pe faptul că îmbătrânesc și că poate eu nu mai sunt pe placul lor. Încercăm în același timp să ne folosim și de tehnica modernă pentru a îi apropia mai mult, căutând pe internet și văzând că avem prezentate pelerinaje foarte frumoase, vieți de sfinți, modalități de a lupta împotriva păcatelor lumii de astăzi, materiale foarte multe de la PRO Vita, care ne ajută să prevenim riscurile abuzurilor.

De Sfântul Nicolae avem un proiect Lăsați copii să vină la mine, prin care strângem pachete de la copiii noștri pentru ceilalți copii care sunt fără posibilități materiale și la care Moș Nicolae nu poate ajunge, astfel învățându-i să dăruiască și celor aflați în nevoi.

Comentarii Facebook


Știri recente