Congresul Național Hristos împărtășit copiilor

Inspectorii de cateheză din Patriarhia Română participă, zilele acestea, la Centrul Social Pastoral „Sfânta Cruce” al Mănăstirii Caraiman, la cel de-al VII-lea Congres Național „Hristos împărtășit copiilor”. Lucrările au fost deschise la 17 septembrie 2014, de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Preasfinția Sa a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat Hristos împărtășit copiilor!o perspectivă creștină în educație: „Parteneriatul dintre Biserica Ortodoxă Română și Fundația World Vision România a reliefat în programele adresate copiilor și tinerilor intenția de a oferi formatorilor (preoți duhovnici și profesori) și prin ei părinților, cunoștințe și abilități de care au nevoie pentru a-i ajuta pe elevi în vederea prevenirii și reducerii abandonului școlar, dar și să se pregătească pentru un loc de muncă și pentru o viață împlinită (…) Întrucât educația este un drept fundamental al fiecărei persoane, considerăm că este nevoie de o colaborare intensă și de o îndrumare atentă din partea școlii, a părinților și a comunității pentru ca educația să fie prețuită ca act ce definește sau formează personalitatea copilului și influențează în mod decisiv evoluția lui viitoare ca persoană. Felicităm și binecuvântăm pe toți cei care, cu responsabilitate și multă dăruire, au contribuit la buna desfășurare a acestor proiecte, pentru o educație moral-spirituală rodnică a copiilor și a tinerilor”.

Congresul este organizat anual pentru a fi aduse în atenție atât activitățile desfășurate, cât și proiectele viitoare.

„Proiectul Hristos împărtășit copiilor care a devenit programul oficial de cateheză al Patriarhiei Române a plecat dintr-o inițiativă a Fundației World Vision România de acum aproape nouă ani. A devenit un program oficial în anul 2008, iar de atunci s-a extins foarte mult în Patriarhia Română. Pe baza lui s-au construit diferite proiecte în fiecare eparhie ce au avut ca țintă principală copiii în Biserică. Cel mai important este programul Alege Școala! care se află acum la a treia ediție”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Insp. Constantin Naclad, managerul Proiectului „Hristos împărtășit copiilor!”.

„Constat faptul exprimat de cei care sunt implicați direct în acest proiect asupra creșterii calității și asupra structurării unei tradiții. Dezvoltarea unei conștiințe catehetice în cazul copiilor mi se pare un lucru foarte important. Implicarea lor în ceea ce înseamnă educația catehetică în viața Bisericii”, a spus Prof. Dr. Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal în cadrul Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române.

Proiectul „Hristos împărtășit copiilor” este derulat de Patriarhia Română în parteneriat cu Organizația World Vision România. Deși proiectul este implementat și în alte țări europene, cel mai puternic impact a fost înregistrat în România.

La întâlnire au participat și reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale. A fost subliniat cu acest prilej sprijinul pe care îl acordă Ministerul Bisericii programelor catehetice ale Bisericii.

În partea a doua a zilei au fost prezentate rapoartele de activitate pe eparhii și s-au făcut propuneri pentru anul 2015, An omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi în Patriarhia Română.

Întrunirea se încheie pe 18 septembrie, cu ședința trimestrială „Alege școala!”.

Comentarii Facebook


Știri recente