Congresul Internaţional de Teologie, la final

Marțea aceasta, 20 octombrie 2015, s-a desfășurat cea de a doua zi a Congresului Internațional de Teologie din Capitală, dedicat educației religioase din România. Cele trei sesiuni de comunicări științifice au fost susținute de numeroșispecialişti din lumea teologică universitară românească și internațională. La eveniment au participat atât profesori de Religie, cât și numeroși studenți teologi.

Sesiunile au fost moderate de Părintele Profesor Univ. Dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie OrtodoxăJustinian Patriarhuldin București, de Domnul Conf. Univ. Dr. Adrian Lemeni, consilier în cadrul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, precum și de Pr. Prof. Dr. Ioan Tulcan, decanul Facultăţii de Teologie OrtodoxăIlarion Feleadin Arad.

Cu acest prilej, au fost prezentate o serie de realități cu care se confruntă Biserica în misiunea ei astăzi. Au fost analizate atât efecte ale globalizării și secularizării în societatea de astăzi, cât și posibile metode de folosire a mijloacelor moderne de comunicare pentru a spori misiunea Bisericii în rândul tinerei generații.

Congresul Internațional de Teologie din Capitală s-a încheiat astăzi şi a adunat zilele acestea atât numeroși specialiști români din mediul teologic universitar, cât și o seamă de invitați internaționali din lumea ortodoxă, veniți atât din Rusia, cât și din Bulgaria și Serbia.

Cele șapte sesiuni de comunicări științifice ale Congresului s-au încheiat cu o sesiune finală în care au fost formulate o serie de concluzii ale întrunirii internaționale.S-a conștientizat nevoia unei misiuni și mai vii a Bisericii în rândul tinerei generații.

Concluziile simpozionului au fost prezentate de Adrian Lemeni, Consilier patriarhal, care a afirmat că învăţământul religios și relația dintre parohie și școală trebuie să corespundă specificului misionar al Bisericii.

„O teologie care este legată de viaţa Bisericii nu este o teologie în sine care se legitimează doar prin criterii academice. Este foarte important şi s-a subliniat în referatele prezentate şi în discuţiile care au avut loc această necesitate de relaţionare a teologiei cu viaţa Bisericii, cu ceea ce înseamnă conştiinţa eclesială pentru că există acest risc, mai ales sub influenţa secularismului teologic de astăzi de a reduce teologia la ceea ce înseamnă poate anumite criterii pur academice. Evident, fără a elimina exigenţele academice, este important să conştientizăm faptul că teologia este legată de viaţa Bisericii şi că nu putem să dezvoltăm o teologie misionară în absenţa asumării unei conştiinţe eclesiale şi din acest punct de vedere cred că acest congres a fost un pas în ceea ce înseamnă conştientizarea faptului că trebuie să ne asumăm responsabilitatea pentru promovarea unui învăţământ teologic şi religios care să răspundă exigenţelor misionare ale Bisericii”.

Consilierul Adrian Lemeni a mai subliniat că misiunea Bisericii trebuie să aibă în centru oamenii și nevoile lor.

„Pentru a promova o misiune autentică a Bisericii cred că este nevoie să ne luăm foarte în serios credinţa pe care o invocăm teologic şi să încercăm să o trăim la modul practic, la modul cotidian, în împrejurările concrete de viaţă. De asemenea, să avem curajul ca într-o lume a necredinţei să mărturisim această credinţă, să dezvoltăm o mărturisire a credinţei, o mărturisire a adevărului, dar în duhul adevărului. Totodată, este nevoie ca prin angajarea noastră, o angajare consecventă în viaţa de rugăciune şi în experienţa Bisericii cu ajutorul lui Dumnezeu, prin harul lui Dumnezeu, să dobândim acea pace odihnitoare, pacea lui Hristos care poate să-l lumineze şi să-l întărească pe omul de astăzi apăsat de foarte multe griji şi de multe ori strivit de tot ceea ce înseamnă ritmul infernal al societăţii în care suntem”.

Congresul a avut loc în contextul anului 2015, declarat în Patriarhia Română drept Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete şia fost organizat de Sectorul Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, în colaborare cu Facultatea de Teologie Justinian Patriarhul.

Evenimentul a fost găzduit de Centrul Național pentru Formare Continuă Dumitru Stăniloae din Capitală. Lucrările prezentate de participanți vor fi publicate în perioada imediat următoare într-un volum colectiv.

Foto:Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente