Congresul Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română

În perioada 21-23 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, se desfășoară cel de-al VI-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, cu tema „Teologie și Misiune. Rolul Facultăților de Teologie în contextul misiunii parohiale”. Evenimentul întrunește decani, preoți și profesori de la facultățile de teologie din țara noastră, reprezentanți ai Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, precum și numeroși studenți ai facultății teologice arădene. Delegații Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sunt conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, coordonator al Sectorul teologic-educațional, și pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, consilier patriarhal onorific, informează Ziarul Lumina.

Congresul Facultăților de Teologie Ortodoxă a debutat duminică, 21 septembrie, cu o slujbă de Te Deum oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, în capela facultății arădene, în prezența participanților. Deschiderea lucrărilor a avut loc ieri, 22 septembrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion Felea”, cu un cuvânt din partea pr. prof. univ. dr. Ioan Tulcan, decanul facultății.

„Tematica din acest an dorește să-i conștientizeze din ce în ce mai profund pe profesorii de teologie și pe teologi, în general, cu privire la ceea ce trebuie să însemne finalitatea teologiei și, totodată, să sublinieze o anumită interdependență între viața teologică propriu-zisă și viața parohială. Astfel de întâlniri au rolul de a reliefa punctul de legătură între viața academică teologică, cu rigorile ei, pe de o parte, și cu ceea ce înseamnă așteptările concrete ale credincioșilor în vremea noastră, pe de altă parte. Nu cred că trebuie să uităm faptul că viața societății românești la ora actuală se îndreaptă spre o anumită zonă care mărește indiferența religioasă, care îl îndepărtează pe om de valorile sacre, creând un vid, un gol imens în sufletele oamenilor de astăzi. De aceea, cred că teologia are un rol extrem de important de a răspunde acestui context nou în care ne aflăm și poate oferi răspunsuri concrete, o strategie misionară, care mai apoi să o pună cu multă atenție și responsabilitate în lucrare”, a spus pr. prof. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie din Arad.

„Necesitatea asumării unei perspective eclesiale”

În continuare, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Teologia, slujire misionară în viața Bisericii”. Au urmat luări de cuvânt din partea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță și prof. univ. dr. Lizica Mihuț, președintele Consiliului Academic al Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În cuvântul adresat celor prezenți, conf. univ. dr. Adrian Lemeni a subliniat următoarele: „Cred că într-o astfel de întâlnire se poate realiza și o anumită stare de spirit pentru a putea asuma o perspectivă comună și, într-un spirit constructiv, să găsim soluțiile cele mai potrivite. Tema congresului este de foarte mare actualitate și ea deschide practic o suită de manifestări care vor avea loc anul viitor; ne pregătește să asumăm, inclusiv în cadrul academic, această legătură foarte strânsă între Biserică și Școală, între facultățile de teologie, parohii și mănăstiri. S-a reliefat în mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și țin să subliniez și eu, necesitatea asumării acestei perspective eclesiale, care relaționează într-o formă foarte vie legătura dintre facultăți, Tradiția Bisericii și viața Bisericii. Este foarte important să înțelegem că, inclusiv în cadrul facultăților, dincolo de ceea ce înseamnă asumarea și respectarea exigențelor de ordin academic sau de ceea ce ține de specificul autonomiei universitare, este foarte important să înțelegem că tot ceea ce se întâmplă în facultățile de teologie ar trebui să fie orientat către viață, și în mod special către viața Bisericii. Pe de altă parte, cred că atunci când abordăm o temă precum aceasta, referitoare la misiunea Bisericii și la rolul facultăților de teologie în contextul misionar de astăzi, este esențial să avem în vedere că, dincolo de strategii și programe misionare, un om viu, cu o credință autentică, poate fi un mărturisitor și un misionar autentic”.

Lucrările congresului au fost precedate de referatul intitulat „Direcții ale misiunii Bisericii astăzi. Rolul Facultăților de Teologie Ortodoxă”, susținut de pr. prof. univ. dr. Cristinel Ioja, președintele Senatului Universității „Aurel Vlaicu” din Arad. În continuare, lucrările s-au desfășurat pe următoarele secțiuni: „Dimensiunea misionară a teologiei ortodoxe în contemporaneitate” și „Rolul Facultăților de Teologie Ortodoxă în contextul misiunii pastorale: priorități, provocări și perspective”. Moderatorii discuțiilor au fost pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță și pr. prof. univ. dr. Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Cu acest prilej, au susținut referate decanii și reprezentanții instituțiilor teologice de nivel academic din Patriarhia Română, de la București, Iași, Sibiu și Cluj-Napoca.

Congresul continuă astăzi, 23 septembrie, cu a treia secțiune, intitulată „Aspecte practice privind organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în facultățile de teologie ortodoxă”, coordonată de conf. univ. dr. Adrian Leme-ni. În cadrul acesteia vor fi discutate o serie de teme de actualitate din viața teologică românească, dintre care amintim următoarele: stadiul implementării hotărârilor ultimului Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă de la Mănăstirea Nicula; prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte; regulamentul-cadru de funcțio-nare a facultăților/departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române. Lucrările se vor încheia cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) privind „Calitatea procesului de învățământ în Facultățile de Teologie Ortodoxă. Discuții asupra situației actuale și perspective”.

Comentarii Facebook


Știri recente