Congresul Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, la final

Marți, 23 septembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad a avut loc a doua parte a lucrărilor celui de-al VI-lea Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română, desfășurat în acest an sub genericul „Teologie și misiune. Rolul facultăților de teologie în contextul misiunii parohiale”, informează Ziarul Lumina.

Lucrările s-au desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și au întrunit decani, preoți și profesori de la facultățile de teologie din țara noastră. Moderatorul discuțiilor a fost delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la congres, conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional. Cea de-a treia secțiune a lucrărilor s-a intitulat „Aspecte practice privind organizarea și buna desfășurare a procesului de pregătire academică și formare duhovnicească în Facultățile de Teologie Ortodoxă”. Cu acest prilej, au fost discutate o serie de teme de actualitate din viața teologică românească, precum: stadiul implementării hotărârilor ultimului Congres al Facultăților de Teologie Ortodoxă de la Mănăstirea Nicula; prezentarea precizărilor referitoare la învățământul teologic universitar din protocolul semnat între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte; regulamentul-cadru de funcționare a facultăților/ departamentelor de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române; actualizarea disciplinelor teologice și clasificarea lor unitară; actualizarea temelor pentru cursurile preoțești; aspecte practice privind desfășurarea procesului de învățământ, formarea duhovnicească a studenților și disciplina studenților; cercetarea științifică: lucrări colective, cursuri, manuale, dicționare etc.; noutăți și precizări privind normele și reglementările ARACIS; integrarea studenților, masteranzilor și doctoranzilor în procesul de cercetare științifică.

„Este important, mai ales în contextul de astăzi, și inclusiv în mediul academic universitar, să se înțeleagă și să se asume această legătură între Biserică și Universitate. Este practic o cooperare tradițională în domeniul educației, iar istoria noastră confirmă această relație dintre Biserică și Universitate, dar este foarte important, plecând și de la precizările protocolului semnat la 29 mai între Patriarhia Română, Ministerul Educației Naționale și Secretariatul de Stat pentru Culte, să se înțeleagă că autonomia universitară nu poate constitui un pretext de înstrăinare a teologiei de Tradiția și de viața Bisericii. Dincolo de sesiunile în care au existat prezentări de referate, au avut loc întâlniri în care au fost discutate aspecte ce țin de organizarea învățământului teologic ortodox universitar și direcțiile programatice pe care ar trebui să le asumăm în următoarea perioadă. A existat mai întâi o întrunire a directorilor școlilor doctorale, unde au fost discutate aspecte privind maniera în care se desfășoară doctoratul în teologie și alte aspecte care privesc cercetarea teologică. După aceea, au fost discutate în cadrul Colegiului Decanilor anumite aspecte care au fost reluate în plenul lucrărilor. Aici, în ceea ce mă privește, din partea Sectorului teologic-educațional al Patriarhiei Române, am propus aspecte privind învățământul teologic ortodox universitar așa cum se reflectă în protocolul amintit, insistând asupra binecuvântării ierarhului, atât pentru student, cât și pentru cadrele didactice și pentru buna desfășurare a activității teologice în cadrul facultăților de teologie ortodoxă. Dincolo de ceea ce s-a discutat, consider ca a fost o șansă ca să existe practic un eveniment de comuniune academică și spirituală. Este foarte important ca relația dintre Biserică și facultățile de teologie din țară să fie consolidată în viitor, astfel încât, într-un efort conjugat, să se poată da o mărturie vie și de folos pentru misiunea Bisericii în societatea în care trăim”, a precizat conf. univ. dr. Adrian Lemeni, consilier patriarhal.

Congresul s-a încheiat cu dezbaterea WGOTE (Working Group Orthodox Theological Education) intitulată „Calitatea procesului de învățământ în Facultățile de Teologie Ortodoxă. Discuții asupra situației actuale și perspective” și cu prezentarea, analiza și aprobarea documentului final al congresului.

Comentarii Facebook


Știri recente