Conferinţe preoţeşti în protopopiatele mureşene

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, s-a aflat, între 25-27 mai, în mijlocul preoţilor din protopopiatele Reghin, Târgu Mureş, Sighişoara şi Târnăveni, unde a prezidat conferinţele preoţeşti de primăvară, informează „Ziarul Lumina”.

Conferinţele preoţeşti din primăvara acestui an au ca temă principală „Parohia şi mănăstirea şi chemarea lor la apostolat misionar şi la dinamizarea vieţii creştine“.

La Reghin, lucrările au debutat luni, 25 mai, cu slujba de Te Deum în Biserica „Înălţarea Domnului“. În sala de şedinţe a Protopopiatului Reghin au susţinut referate pr. Alin Şut, din Parohia Şerbeni, care a vorbit despre misiunea Bisericii, în general, şi a parohiei, în special, care „începe de la Hristos şi continuă până la sfârşitul veacului, până la zidirea trupului mistic al lui Hristos, Biserica“. Pr. Vasile Rotaru, de la Parohia Vătava, a vorbit despre misiunea mănăstirii azi: „Mănăstirea este locul unde Dumnezeu are o academie pământească în care ne învaţă iubirea“; iar pr. Iustin Iacob, de la Voivodeni Gliga, a subliniat necesitatea existenţei unei legături strânse între bisericile de parohie şi mănăstiri: „Pentru stimularea sentimentului religios şi pentru apărarea valorilor creştine şi etnice, este nevoie de o strânsă colaborare între parohie şi mănăstire“.

Conferinţă la Târgu Mureş

Conferinţa din Protopopiatul Târgu Mureş, din 26 mai, a fost susţinută de pr. Paul Teodorescu, de la Ulieş, care a vorbit despre Mântuitorul Iisus Hristos ca Model sublim şi Sacrament al slujirii jertfelnice în comunitatea eclesială şi în lume, abordând apoi subtema „Parohia, mediul de cunoaştere şi transmitere a credinţei: predicarea, catehizarea şi educaţia religioasă“ şi încheind cu o parte practică despre rolul misionar al parohiei, loc al iubirii lui Hristos împărtăşită oamenilor prin activitate socială şi filantropică. Protos. Teodul Libeg, stareţul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului“ de la Sâmărtinul de Câmpie, a tratat subtema referitoare la misiunea mănăstirii în prezent, vorbind despre aşezământul monahal ca un centru de întărire duhovnicească şi de îmbogăţire în Dumnezeu, ca oază de iubire activă şi mesajul ei către lume prin servire şi proexistenţă. A vorbit şi despre angajamentul comun al parohiei şi mănăstirii pentru stimularea sentimentului religios, pentru apărarea valorilor creştine şi etnice şi despre cooperarea misionară între parohie şi mănăstire în găsirea răspunsurilor adecvate la criza morală a societăţii contemporane.

Conferinţa preoţilor din Sighişoara şi Târnăveni

Conferinţa din protopopiatele Sighişoara şi Târnăveni de ieri, 27 mai, a reunit toţi clericii din cele două protopopiate. Din Protopopiatul Sighişoara, pr. Antonel Crăciun, de la Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ Sighişoara VI, a vorbit despre rolul misionar al parohiei şi implicarea totală a parohului, având ca prim exemplu pe Mântuitorul Hristos, modelul sublim al slujirii jertfelnice. Pr. Ioan Zamora, de la Coroiu Mic, a subliniat importanţa misiunii aşezămintelor călugăreşti, oaze de sfinţenie şi faruri luminoase pentru lume.

Din cadrul Protopopiatului Târnăveni, au susţinut conferinţe preoţii Mihai Pădureanu, de la Parohia Abuş, şi Eugen Gligor din Parohia Târnăveni II.

Referitor la ciclul de conferinţe preoţeşti din protopopiatele judeţului Mureş, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „În aceste zile, în protopopiatele din judeţul Mureş are loc conferinţa preoţească de primăvară. Tema acesteia este misiunea parohiei şi a mănăstirii azi, în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Aici, se celebrează Sfintele Taine care sunt adevărate antene ce captează undele dumnezeieşti în folosul oamenilor. În parohii şi în mănăstiri se celebrează liturghia fratelui, în sensul că cei săraci, cei bolnavi şi cei oropsiţi primesc asistenţă socială. Tot aici, se vestesc adevărul Evangheliei şi frumuseţea virtuţii, care pot răscumpăra omenirea contemporană atât de infectată de microbii păcatelor şi ai răutăţilor de tot felul“.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…