Conferințe preoțești în Episcopia Caransebeșului

În zilele de 6 și 7 mai, Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului a găzduit conferințele pastoral-misionare ale preoților din cele patru protopopiate ale eparhiei, grupate câte două, Caransebeș și Moldova Nouă în prima zi, respectiv Reșița și Băile-Herculane în cea de-a doua zi, după cum aflăm de la Diac. Pavel Canea, Darius Herea.

Conferințele au debutat printr-o slujbă de Te-Deum, oficiată de un sobor de preoți, în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a membrilor Permanenței Consiliului Eparhial.

În cadrul manifestărilor, părintele arhidiacon Vicențiu Românu, profesor la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, a susținut conferința cu tema „Sfânta Euharistie, Taină a unității”, în contextul Anului omagial euharistic. În continuare, părintele dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului, a susținut conferința cu tema „20 de ani de la reactivarea Episcopiei Caransebeșului și 80 de ani de la întronizarea episcopului Vasile Lăzărescu la Caransebeș”. Cele două conferințe au fost ilustrate cu imagini inedite, din Arhiva Media a Episcopiei Caransebeșului.

„Cei doi ierarhi, comemorați anul acesta în Episcopia Caransebeșului, au avut un rol important în istoria și exprimarea socială a bisericii din Banat. Vasile Lăzărescu a fost un excelent profesor de teologie și un administrator remarcabil, iar episcopul Emilian Birdaș a însemnat pentru scaunul vlădicesc al Banatului de munte, reînviere, organizare și continuitate în duhul tradiției apostolice”, a arătat părintele dr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Datorită actualității temelor, mai mulți clerici au comentat pe marginea celor prezentate, conferențiarii răspunzând cu mult interes tuturor întrebărilor.

„S-au abordat temele fixate de Sfântul Sinod al Bisericii noastre, dar am avut la această conferință și teme locale fixate de Consiliul Eparhial al eparhiei noastre, teme puse sub genericul „Istorie și devenire în Episcopia Caransebeșului”. Îi felicităm pe conferențiarii noștri și pe toți preoții participanți, dar și pe cei care au luat cuvântul pe marginea subiectelor dezbătute în aceste două zile”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

În cea de-a doua parte a conferinței, au fost discutate aspecte administrative, mai ales că în această săptămână, în eparhia Banatului de Munte se desfășoară alegerile membrilor clerici și mireni ai Adunării Eparhiale, pentru perioada 2014-2018.

Comentarii Facebook


Știri recente