Conferințe pastoral-misionare de toamnă în Episcopia Caransebeșului

Conferințele pastoral-misionare de toamnă din Episcopia Caransebeșului au continuat marți, 24 noiembrie 2015, zi în care a avut loc întrunirea cu toți clericii Protopopiatului Caransebeș. Prima parte a evenimentului a reunit preoții și diaconii protopopiatului la Catedrala istorică Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unde Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea.

De asemenea chiriarhul a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Trandafir Cosmin Brebu, pe seama Catedralei episcopale Învierea Domnului și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul din Caransebeș. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Am ținut foarte mult să oficiem Sfânta Liturghie cu preoții din Protopopiatul Caransebeșului la Catedrala istorică pentru că această biserică a găzduit toate evenimentele majore care au avut loc în Eparhia noastră și ne referim în primul rând la anul 1865, când și-a început slujirea arhierească, aici la Caransebeș, primul episcop ortodox român, Ioan Popasu. De asemenea în această catedrală au fost instalați toți episcopii Caransebeșului și sigur toate evenimentele importante au fost găzduite de acest sfânt locaș, care adeseori l-am numit mama tuturor biericilor din Eparhia istorică a Caransebeșului”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

După Sfânta Liturghie, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeșului s-a desfășurat conferința 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului, temă stabilită de Centrul eparhial pentru toate conferințele preoțești de toamnă din acest an. Tema a fost prezentată de către părintele Daniel Alic, consilier cultural.

Conferinţă preoţească în Protopopiatul Băile Herculane

De asemenea și în Protopopiatul Băile Herculane s-a desfășurat joi, 19 noiembrie, conferința pastoral-misionară de toamnă. Întrunirea a debutat în biserica Schimbarea la Față din Băile Herculane cu oficierea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. De asemenea chiriarhul a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Știnăpari din Protopopiatul Moldova Nouă, pe diaconul Fulviu Terpe. Răspunsurile liturgice au fost date de către Grupul psaltic Ethos al Episcopiei Caransebeșului.

Cea de-a doua parte a întrunirii s-a desfășurat în sala de ședințe a protopopiatului, unde părintele Gabriel Gozman, consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeșului, a susținut conferința cu tema 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeșului.

„Ne-am adunat în biserica „Schimbarea la Față” din orașul-stațiune Băile Herculane că să slujim împreună și să ne împărtășim cu toții din același potir, iar în cea de-a doua parte să dezbatem tema fixată de Episcopia noastră în acest an. În acest an al misiunii și mănăstirii azi, suntem în misiune cu timp și fără timp în Eparhia Caransebeșului, participând la cercurile pastoral-misionare, unde ne-am reunit cu preoții, profesorii de religie și monahi, dar suntem în misiune și la protopopiatele eparhiei slujind împreună cu clericii noștri”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

În finalul celor două întruniri s-au discutat și analizat și probleme de ordin administrativ și gospodăresc cu care se confruntă clericii în misiunea pe care o desfășoară în parohiile încredințate.

Comentarii Facebook


Știri recente