Conferințe la Centrul de studii martirologice, Aiud

La Centrul de studii martirologice din Aiud (Râpa Robilor), județul Alba, s-au desfășurat conferințele susținute de Dan Puric și Sorin Lavric, care au prezentat temele „Portretul prigonitului” și „Portretul prigonitorului”. Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări dedicat Anului Omagial Euharistic și Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestarea a fost precedată de slujba de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, alături de un sobor de preoți.

Cu această ocazie, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „În Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, gândurile noastre se îndreaptă spre martirii biruitori și spre eroii creștinătății. Ei și-au mărturisit credința lor în Hristos cu demnitate și jertfelnicie, spălându-se în sângele lor spre „o curată și frumoasă curățire a sufletului”, cum zice Sfântul Ioan Gură de Aur. La Aiud, în timpul regimului comunist, ostil Bisericii creștine, mulți români au dat dovadă de iubire jertfelnică pentru Dumnezeu. Comemorându-i aici, lângă osemintele lor, suntem conștienți că trebuie să-L mărturisim pe Hristos în viața noastră, chiar cu prețul unor suferințe și sacrificii grele”.

Evenimentul a cuprins și o serie de lansări de carte. Au fost prezentate volumele: „Drumul crucii”, de Aurel State; „Martirii poliției române. Distrugerea poliției sub regimul comunist”, de Florin Șinca; „Arhitecți români și detenția politică 1944-1964”, de Vlad Mitric Ciupe.

Invitații speciali ai acestui eveniment au fost pr. prof. dr. Georgios Metallinos de la Universitatea din Atena și prof. Dimitrios Tselenghidis de la Universitatea din Tesalonic.

Conferința s-a adresat unui public variat, constând în clerici și laici, interesați de fenomenul martirajului din temnițele comuniste. Evenimentul se înscrie în ciclul de manifestări dedicat Anului omagial euharistic și Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, care se derulează în anul 2014, la nivelul întregii Patriarhii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente