Conferinţă şi expoziţie legată de personalitatea părintelui Petru Gh. Savin, întemeietorul „Ateneului Sfântului Pantelimon” din Bucureşti

În contextul în care anul 2015 reprezintă „Anul omagial parohial al Aşezământului cultural-duhovnicescAteneul Sfântului Pantelimon” şi „Anul comemorativ al Părintelui Petru Gh. Savin”, Departamentul pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon a pregătit expoziţia intitulatăSlujireşi misiune la biserica Sf. Pantelimon – Foişorul de Foc în epoca Ciumei Roşii(Biserica Sfântul Pantelimon-Foişorul de Foc din Bucureşti în analele C.N.S.A.S.).ParteaI I: Cazul părintelui Petru Gh. Savincu scopul de a aşeza chipul părintelui Petru Gh. Savin la loc de cinste, alături de ceilalţi preoţi ai bisericiiSfântul Pantelimon-Foişorul de Focdin Bucureşti care au avut de suferit de pe urma instaurării în România a regimului comunist, cumplitul flagel ateist al omenirii supranumit „Ciuma Roşie”, după cum ne-a precizat Pr. Dr. Bogdan-Aurel Teleanu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 27 mai 2015, ora 18.00, în incinta Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din parohia bisericii Sfântul Pantelimon din Bucureşti şi va fi prefaţat de conferinţaMănăstirea Văcăreşti, locul de amară închisoare a părintelui Petru Gh. Savin, susţinută de domnului Octavian-Dumitru Marinescu, autorul lucrării „Mănăstirea Văcăreşti din Bucureşti de la origini până astăzi”, apărută la Editura BASILICA a Patriarhiei Române cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe.

În contextul pregătirii evenimentului, coordonatorul Departamentului pentru copii şi tineret Ateneul Sfântului Pantelimon, pr. Bogdan-Aurel Teleanu, a făcut următoarea apreciere:

„În mod proniator, 2015 –Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azişiAnul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhiiîn Patriarhia Română coincide cu împlinirea a 100 ani de la hirotonia întru preot a Părintelui Petru Gh. Savin.

L-am mai pomenit odată, la bisericaSfântul Pantelimon-Foişorulde Foc din Bucureşti, împreună cu inginerul Ioan Lovin, copil de Altar pe vremea în care l-a cunoscut, în conferinţa intitulatăTămăduirea Ciumei Roşii, misiune interzisă de ateism(18 martie 2015).

Acum, miercuri, 27 mai 2015, sprijiniţi încercetarea noastrădeConsiliul NaționalpentruStudierea Arhivelor Securității(C.N.S.A.S.), vom prezenta o inedită expoziţie cu documente menite să descopere aspecte necunoscute din biografia Părintelui Petru, care fac cinste iniţiatoruluiAteneului Sfântului Pantelimon din Bucureşti.

De ce, totuşi, a fost nevoie să apelăm la documente din arhiva C.N.S.A.S. ca să ajungem să preţuim şi mai mult pe acestinimos preot misionar şi îndrăgit cărturaral Bisericii Ortodoxe Române ?

Pentru că Părintele Petru se asemănă mai degrabă cu modelul creştin consacrat de preoţi care au participat la întâlnirile „Rugului Aprins“ de la Antim:s-au tăinuit pe sine în vremuri de libertate, în timp ce au strălucit fără voia lor în vremuri de restrişte. Dar, această temă o vom relua, tot ce-i posibil, cu alt prilejul conferinţei intitulată sugestiv “Mănăstirea Văcăreşti, locul de amară închisoare a părintelui Petru Gh. Savin” careva avea locmiercuri, 27 mai 2015, ora 18.00,în incinta Centrului de îngrijiri paliative Sfântul Nectarie din parohia bisericii Sfântul Pantelimon din Bucureşti susţinută împreună cudomnul Octavian-Dumitru Marinescu, autorul lucrării „Mănăstirea Văcăreşti din Bucureşti de la origini până astăzi”.

Comentarii Facebook


Știri recente