Conferință semestrială preoțească în Protopopiatul Iași 2

Seria conferințelor semestriale preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Iașilor a continuat luni, 24 februarie 2014, cu întrunirea preoților din Protopopiatul Iași 2. Întâlnirea, ce a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a avut ca temă „Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii – pregustare a împărăției cerurilor” și a fost precedată de oficierea Sfintei Liturghii arhierești în Biserica „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași, după cum informează mmb.ro.

Dacă luni, 17 februarie 2014, a debutat seria conferințelor semestriale preoțești de primăvară din Arhiepiscopia Iașilor cu întâlnirea preoților din Protopopiatul Iași 1, la începutul acestei săptămâni a venit rândul slujitorilor sfintelor altare din Protopopiatul Iași 2 să discute despre tema propusă pentru acest an, anume „Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii – pregustare a împărăției cerurilor”. Întrunirea a fost precedată de Sfânta Liturghie, ce a fost oficiată în Biserica „Sfânta Mahramă” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași de către IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte și pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Vilie Doroșincă, protopop al Protoieriei Iași 2, pr. Eugen Sebastian Teacu, director al Centrului de Formare și Inovare patronat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei și inspector eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, precum și cei doi preoți ai bisericii unde s-a oficiat slujba arhierească, pr. Neculai Dorneanu și pr. Gheorghe Mihăilă.

„Suntem chemați să fim și în permanență să devenim fii ai lui Dumnezeu”

La finalul Liturghiei, după alocuțiunea părintelui protopop Vilie Doroșincă, care a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru oficierea Sfintei Liturghii arhierești în debutul lucrărilor conferinței semestriale, și după cuvântul părintelui Neculai Dorneanu, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vorbit despre ce dobândește credinciosul prin participarea la Sfânta Liturghie: „Săvârșim Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pentru a conștientiza faptul că prin Taina Botezului, prin Taina Sfintei Împărtășanii și prin harul lui Dumnezeu revărsat asupra noastră îndeosebi prin Sfintele Taine, suntem chemați să fim și în permanență să devenim fii ai lui Dumnezeu. Nu este un loc mai potrivit decât Biserica și un spațiu de timp mai adecvat decât Dumnezeiasca Liturghie, ca omul să conștientizeze că la înălțimea asemănării cu Dumnezeu suntem chemați să fim. Și de unde putem să ne hrănim mai mult sărmanul nostru suflet cu hrană și să-l îmbrăcăm cu haină cerească decât în Sfânta Biserică, la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie?”.

Întrunirea preoțească a continuat apoi la sediul Protopopiatului Iași 2 cu vizionarea unui film tematic și cu prezentarea unui referat despre Spovedanie și Împărtășanie susținut de pr. Marian Viorel Nimerincu de la parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Pietriș.

„Viața noastră trebuie să fie o urmare a vieții Mântuitorului, pentru că desăvârșirea nu este o promisiune pentru lumea de dincolo, ci o pregustare încă din viața aceasta a bucuriei veșnice. Iar ea se dobândește prin rămânerea noastră în Trupul lui Hristos, în strânsă legătură cu Hristos, după cuvântul Sfântului Apostolul Pavel, anume „nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine. Și viața de acum, în trup, o trăiesc în credința în Fiul lui Dumnezeu, Care m-a iubit și S-a dat pe Sine însuși pentru mine”. Până la dobândirea unei astfel de stări, Biserica ne cheamă să aflăm în Sfânta Liturghie răspuns, împăcare și vindecare, pentru că aici, mai limpede decât în orice alt context, vedem că Mântuitorul se face tuturor toate: pâine pentru cei flămânzi, apă pentru cei însetați, înviere pentru cei morți, doctor pentru cei bolnavi, mântuire pentru cei păcătoși și numai în Liturghie sufletul, însetat de veșnicie, își află odihna. Glasul clopotelor care cheamă la rugăciune răsună proclamând speranța, pentru că Liturghia este pentru credincioși o pavăză și o ripostă în fața necontenitei dezamăgiri care domnește în lume”, a subliniat părintele Nimerincu, în referatul susținut.

După o serie de întrebări și răspunsuri privind unele practici în ceea ce privește Taina Spovedaniei și Taina Împărtășaniei, conferința preoților din Protopopiatul Iași 2 s-a încheiat cu audiențele primite de IPS Teofan. În cadrul întrunirii, cei prezenți au putut achiziționa cărți ce tratează Taina Sfintei Spovedanii și Taina Sfintei Împărtășanii, fiind puse la dispoziție în acest sens mai multe titluri.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…