Conferință semestrială de toamnă în Protopopiatul Marghita

Sala festivă a Protopopiatului Marghita, Eparhia Oradiei, a găzduit miercuri, 24 septembrie 2014, cea de-a treia conferință preoțească semestrială de toamnă din acest an din Episcopia Oradiei, organizată la inițiativa și cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, dedicată comemorării Sfinților Martiri Brâncoveni, ca urmare a declarării anului 2014, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca „Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii și al Sfintei Împărtășanii)” și „Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni”.

Tema conferinței a fost „2014 – Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni în Patriarhia Română”.

Conferința a fost precedată de săvârșirea Sfintei Liturghii, începând cu ora 9, urmată de slujba de Te Deum, în biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Parohia Marghita I, oficiată de PC Pr. Adrian Popovici consilier economic la Episcopia Oradiei, PC Prot. Ioan Șugar, Protopopul Marghitei și PC Pr. Constantin Petru Filip, parohul bisericii.

Lucrările conferinței au debutat la ora 11, în sala de ședinte a Protopopiatului Marghita, în cadrul căreia PC Pr. Adrian Popovici, consilier econimic, delegatul Chiriarhului Oradiei, a prezentat referatul cu tema ,,Sfântul Constantin Brâncoveanu Simbol al dăruirii jertfelnice și totale față de Dumnezeu și de neamul omenesc”, redactată de către PC Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul la Episcopia Oradiei. Lucrarea a fost structurată pe 4 părți după cum urmează:

1. Țara Românească în timpul domniei Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu: centru diplomatic, cultural și politic European;

2. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu – ctitor de artă și cultură veche românească;

3. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu – sprijinitor al românilor din Transilvania și al Răsăritului creștin.

4. Martiriul Sfinților Brâncoveni.

Părintele Protopop Ioan Șugar, în cuvântul său, a subliniat importanța întâlnirii și a mulțumit Ierarhului Oradiei pentru întreaga purtare de grijă față de clerul și poporul lui Dumnezeu din parohiile cuprinse în cadrul Protopopiatului Marghita.

La final, după cum ne-a transmis Pr. Călin Cotrău, delegatul chiriarhal a transmis clerului prezent la conferință, preoți parohi, preoți coslujitori și preoți misionari, binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…