Conferinţa preoților din Protopopiatul Ortodox Român Arad  

 

În Arhiepiscopia Aradului, în perioada 23-30 mai 2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului,  se vor desfăşura Conferinţele preoţeşti de primăvară. Astfel, luni, 23 mai 2016, s-au desfăşurat lucrările Conferinţei preoţeşti în Aula Facultăţii de Teologie din Arad, cu slujba de Te-Deum săvârşită la Catedrala Veche. Conferinţa a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

Din prezidiu au mai făcut parte: arhim. Teofan Mada – vicarul administrativ, protos. Iustin Popovici – consilier cultural, pr. Gabriel Mariș – consilier social și pr. Flavius Petcuţ, protopopul Aradului.

În deschiderea lucrărilor conferinței Chiriarhul a vorbit despre importanța temei care este legată de frământările actuale privind familia și educația tineretului de diferite vârste și etape de formare, ținând seama de multiplele tentații – abandon școlar, divorțul părinților sau migrația.

„Acestea trebuiesc analizate la toate nivelele, în special cele bisericești, având în vedere și discuțiile legate de temele principale ale proiectului Marelui și Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe. Începând cu cei 7 ani de acasă, unde tuturor membrilor familiei – în înțeles mai larg – le revine îndatorirea corespunzătoare, de la vârsta respectivă încep obligațiile școlii, între ciclul preuniversitar și cele următoare, după caz. Fiecarei instituții în contact cu tineretul îi revine atât datoria instrucției cât și a educației dar și în mod aparte Bisericii care domină latura spirituală, preponderentă în întregul cadru”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Conferinţa i-a avut referenţi pe pr. Vlad-Sergiu Sandu cu referatul: „Pastorația tinerilor – prioritate în lumea contemporană”, pr. Pompiliu Gavra cu referatul: „Hristos și Sfinții, modele de educație și bună viețuire a tinerilor creștini”, pr. Silviu Faur cu referatul: „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox”, pr. Nicoale-Mirel Lazăr cu referatul: „Educația religioasă – devianțe în comportamentul tinerilor”.

În a doua parte a conferinței au luat cuvântul și alți preoți care au subliniat importanța pastorației tineretului în perioada actuală și necesitatea acesteia atât pentru viitorul Bisericii, cât și al societății, afirmă diac. Paul-Sebastian Orădan, de la Biroul de Presă al Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente